Sari la conținut
Home » Parintele monstrilor de pe ecrane, aniversat de Google

Parintele monstrilor de pe ecrane, aniversat de Google

Eiji Tsuburaya – un geniu al efectelor speciale, sarbatorit de cinefilii captivati de asa numitele kaiju eiga, filmele cu creaturi ciudate izvorate din cultura japoneza si care au dat nastere unui adevarat gen cinematografic – este omagiat, astazi, de Google, la 114 ani de la nasterea sa.

Cunoscut in Japonia drept maestrul okusatsu, adica al efectelor speciale, pentru munca sa inovatoare in filme si seriale ajunse reprezentative precum „Godzilla” sau „Ultraman”, Eiji Tsuburaya a oferit entertainment nu doar pentru o natiune, ci pentru toti cinefilii pasionati de peliculele cu daikaiju – monstri giganti precum Godzilla, Mothra sau Rodan.

Desi s-a stins acum mai bine de patru decenii, Eiji Tsuburaya ramane o legenda in cinematografie prin tehnicile sale de redare a monstrilor pe marile ecrane.

godzilla2

In 1954, cand a inceput fenomenul Gojira – o combinatie de doua cuvinte japoneze – gorila si balena, devine repede Godzilla, o bestie cu aspect de dinozaur ce transforma Tokyo in ruine, Eiji Tsuburaya avea 53 de ani si o experienta de doua decenii de cameraman si asistent de regizor. Munca sa din tinerete in echipa de cercetare a unei companii de jucarii l-a ajutat in dezvoltarea unor tehnici de filmare inovatoare, asa ca a ajuns repede cunoscut ca un specialist in efecte vizuale.

Pentru originalul Godzilla, in regia lui Ishiro Honda, Eiji Tsuburaya a primit „Film Technique Award”. Eiji Tsuburaya a folosit un om intr-un costum de cauciuc pentru a reda pe ecrane creatura de neoprit, rezultata in urma testelor americane cu bombe nucleare.In Google Doodle-ul de astazi, 7 iulie 2015, utilizatorii sunt invitati sa creeze filme similare celor produse de  Eiji Tsuburaya.

Etichete: