Sari la conținut
Home » Oradea. Un localnic s-a întâlnit cu trei pitoni abandonați în zona tomberoanelor din fața blocului. Reacția halucinantă a proprietarului acestora

Oradea. Un localnic s-a întâlnit cu trei pitoni abandonați în zona tomberoanelor din fața blocului. Reacția halucinantă a proprietarului acestora

Un orădean a tras o sperietură zdravănă atunci când s-a întâlnit cu trei pitoni abandonați în zona tomberoanelor din fața blocului în care acesta locuia, în cartierul Rogerius. În momentul în care a mers să arunce gunoiul, bărbatul a găsit, marți dimineață, cei trei pitoni lângă tomberoane, într-un loc special destinat deșeurilor menajere.

Bărbatul a fost de-a dreptul oripilat de cele văzute, astfel că a pus repede mâna pe telefon și a sunat la 112 pentru a sesiza polițiștii. La fața locului s-au deplasat, în cursul zilei de marți, 25 octombrie, în Oradea, cartierul Rogerius, într-o zonă destinată deșeurilor, împrejmuită, reprezentanții Poliției Locale Oradea, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu Bihor, cât și reprezentanți ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, a Grădinii Zoologice Oradea şi lucrători din cadrul IPJ Bihor – Serviciul pentru Protecţia Animalelor, unde au identificat trei exemplare de şerpi constrictori neveninoşi abandonaţi printre deşeuri, potrivit bihon.ro.

Bărbatul care a găsit cei trei pitoni abandonați în zona pubelei, erau depozitați, individual, în trei cutii. Doi dintre șerpi erau în viață, iar cel de-al treilea era mort.

„Reptilele au fost abandonate în cutii de plastic. Unul era într-adevăr mort, dar ceilalţi trăiesc. Noi vom face verificări ca să aflăm de unde au fost cumpăraţi de persoana care i-a abandonat”, a explicat, pentru BIHOREANUL, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Proprietarul reptilelor a fost identificat rapid de către polițiștii orădeni

La scurt timp, a fost găsit si deținătorul acestora, un tânăr de 22 de ani, care locuiește în zona în care au fost aruncați șerpii. Băiatul le-a spus oamenilor legii că că a crezut că pitonii sunt morți și, de aceea, a luat decizia să-i abandoneze, însă ceea ce a relatat era în contradicție cu ceea ce a făcut în momentul în care i-a abandonat lângă ghenă, și anume le-a lăsat mâncare în cutiile în care erau depozitați.

„Am primit o sesizare la dispeceratul Poliției Locale, un cetățean ne-a reclamat că într-un țarc de deșeuri de pe Aleea Rogerius 4 sunt trei cutii cu șerpi. Omul s-a speriat și a pus mâna pe telefon să ne alerteze. Colegii mei au ajuns la fața locului, au constatat situația dar n-au deschis cutiile, că putea fi riscant. I-au chemat și pe cei de la Poliția Animalelor. Întrebând în zonă, vecinii, despre eventuali crescători de șerpi, l-au identificat pe cel care i-a abandonat, B.S., de 22 de ani. Noi i-am dat amendă pentru depozitarea cadavrului, pentru că unul dintre cei trei șerpi era mort și nu este legal să fie aruncat la pubelele. Amenda e cuprinsă între 1000 și 2000 de lei”, ne-a relatat Samuel Milian, șeful Poliției Locale Oradea, precizează bihon.ro.

Pitonii au fost plasați în grija Zoo Oradea

Reptilele vii au fost predate de comisarii Gărzii de Mediu unui veterinar de la Grădina Zoologică Oradea, care, după ce i-a consultat, a stabilit că sunt sănătoşi, notează ebihoreanul.ro.

Ulterior, cei doi pitoni au fost preluați de către Grădina Zoologică din Oradea, după ce autoritățile au decis acest lucru, până la finalizarea inspecției și a cercetărilor. Reptilele vor fi în siguranță la Zoo și vor putea fi admirate într-o zonă destinată acestora, într-un terariu, în Pavilionul cu reptile.

„În prezent se continuă cercetările, urmând a se lua în cel mai scurt timp posibil, toate măsurile prevăzute de lege”, afirmă polițiștii.

Această faptă este în cercetare la Garda de Mediu, sub aspectul deținerii unor animale exotice nedeclarate, conform bihon.ro.

„Noi i-am lăsat o invitație să vină vineri la sediul Gărzii de Mediu. Ne interesează proveniența, mai ales că sunt animale care pot fi sub incidența CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Convenția Internaționale care reglemenetează comerțul cu animale și plante pe cale de dispariție)”, spune Sever Șerbănescu, șeful Gărzii de Mediu. Reptilele găsite nu au fost declarate la Mediu, așa cum prevede legea.

Poliția Municipiului a transmis: „cazul e în cercetare la Garda de Mediu. După finalizarea anchetei, se vor lua măsurile care se cuvin”.