Sari la conținut
Home » Oare câinii transpiră? Răspunsul pe care trebuie să îl știe stăpânii

Oare câinii transpiră? Răspunsul pe care trebuie să îl știe stăpânii

câine cu limba scoasă afara sursă foto: animaledecompanie.ro

Oare câinii transpiră? Într-o zi călduroasă de vară sau după un exercițiu fizic intens, majoritatea cățeilor își lasă limba să le iasă din gură în timp ce pufăie sau stau întinși pe podeaua rece. Dar oare câinii transpiră și ei?

Câinii gâfâie ca mijloc de răcire prin evaporare. atunci când un câine se încălzește, își va deschide gura și va respira puternic. Apa se evaporă din limba, pasajele nazale și plămânii câinelui, acest lucru ajută la scăderea temperaturii corpului său.

Oare câinii transpiră? Cum așa?

Un cățeluș costumat
Un cățeluș alb costumat care stă în soare

În timp ce câinii folosesc în principal gâfâitul pentru a se răcori, ei transpire. Dar nu acolo unde ați putea crede, după cum spune Catherine Carrier, medic veterinar și cercetător la Covance Laboratoriese.

Câinii transpiră de fapt prin labe, a spus Carrier. În 2011, ea lucra cu niște beagle în laboratorul său și, în timp ce verifica ca să se asigure că unghiile lor sunt bine tăiate, a observat ceva ciudat la mai mulți dintre câini. Pernuțele sunt un tip specializat de piele care este puternic cheratinizată, pentru a le face rezistente la mersul pe ele. Acești câini, însă, aveau labele umede – iar în unele cazuri, chiar picurau de transpirație.

Cercetarea lui Carrier a fost prima care a descris hiperhidroza, sau transpirația excesivă, la beagle.

Dar glandele sudoripare din picioarele câinilor pot avea și un alt scop, potrivit lui Carrier.

Pernuțe de transpirat

„Ei au glande sudoripare adevărate în pernuțele picioarelor, dar nu este suficient pentru a-i răcori”, spune cercetătoarea.

Gâfâitul răcește o suprafață mult mai mare decât ar face-o lăbuțele unui câine. Potrivit lui Carrier, transpirația de pe labele unui câine are mai mult de-a face cu tracțiunea decât cu temperatura. Cu alte cuvinte, le face labele mai lipicioase și mai bune la prinderea pe sol, potrivit livescience.

Câinii au, de asemenea, glande sudoripare în nas, dar, din nou, acestea nu sunt neapărat pentru răcire. Deși rămâne nedovedit, Carrier a spus că un nas umed atrage mai bine moleculele de miros către centrul olfactiv. Simțul olfactiv canin a fost exploatat și pentru a adulmeca diabetul, cancerul și chiar infecții periculoase.