935 Vizualizari

O vietuitoare marina, posesoarea CELUI MAI PUTERNIC MATERIAL BIOLOGIC de pe pamant!

Cercetatorii analizeaza compozitia acestuia, pentru a-l putea recrea si utiliza pentru constuctii extremd e rezistente!

Oamenii de stiinta anunta ca au descoperit cel mai rezistent material biologic de pe Pamant. Si, daca pana in prezent se atribuia aceasta caracteristica panzei de paianjen, conform cercetatorilor Universitatii Portsmouth, dintii Melcilor Turtiti ar putea fi cel mai dur material natural existent. Acestia au o forta de tractiune intre 3- 6,5 gigapascali conform constatarilor publicate recent in Journal of Royal Society Interface.

dinti1

Pentru a determina aceasta caracteristica a dintilor acestei specii, cercetatorii au folosit microscopia de forta atomica, o metoda de a testa rezistenta la tractiune a materialelor pana la nivel atomic, pentru a determina duritatea dintilor. Ca o comparatie panza de paianjen are o rezistenta de 1,3 gigapascali.

Termenul de Melc Turtit corespunde vietuitoarelor marine din specia Patella. Melcii se se fixeaza pe roci cu ajutorul dintilor si se hranesc cu algele marine si alte resturi organice care se gasesc pe acele pietre.
Acum, cei de la Universitatea din Portsmouth incerca sa determine compozitia acestor dinti, pentru a putea fi utilizata de catre om in realizarea de materiale de constructii extrem de rezistente.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

powered by Binbox

X