Sari la conținut
Home » Nu face asta animalelor de companie, îți pot aduce amenzi uriașe

Nu face asta animalelor de companie, îți pot aduce amenzi uriașe

Nu face asta animalelor de companie, îți pot aduce amenzi uriașe. Toți cei care stau la curte sunt vizați!

Trebuie să știți că există anumite prevederi legislative care trebuie respectate, iar în caz contrar, din cauza unor simple greșeli, se aplică amenzi uriașe.

Nu face asta animalelor de companie, nu limita excesiv mișcarea câinilor, chiar dacă îi folosești pentru pază

Nu limita excesiv mișcarea câinilor, chiar dacă îi folosești pentru pază și îi ții în curte. Indiferent de ce animale sunt în curte, legislația în vigoare este una cât se poate de clară.

Una dintre reglementările legislative se referă la limitarea mișcării câinilor care sunt ținuți în aer liber. Astfel, în primul rând, lanțul din zale metalice trebuie să aibă o lungime minimă. De asemenea, dacă vrei să ai un animal în curte, ar fi bine să îi asiguri și condiții acestuia, printre care hrană, apă, dar și un adăpost corespunzător. De asemenea, animalul tău are nevoie și de îngrijire, atenție și de asistență medicală.

În plus, legislația solicită să asiguri un spațiu suficient, astfel încât animalul tău de companie să poată să facă mișcare.

De ce trebuie să ții cont pentru cușca câinelui și ce lungime trebuie să aibă lanțul

Și la capitolul cușcă pentru câine avem câteva reguli: aceasta trebuie să aibă o dimensiune potrivită pentru talia animalului, astfel încât acesta să se poată întoarce în ea și de asemenea, să poată să stea și în picioare.

Referitor la câinii din curte care sunt legați, în cazul lor, trebuie să fim atenți la zgardă, care trebuie să nu dăuneze sănătății animalului, să fie confecționată doar din anumite materiale, iar lanțul cu ajutorul căruia ne ținem câinele legat trebuie să aibă minimum doi metri lungime.

Pentru ca animalul se poată să facă mișcare, stăpânul mai trebuie să îi ofere și un loc generos în curte, fiind nevoie de o suprafață minimă de șase ori mai mare decât cea a cuștii, care trebuie să fie împrejmuită.

Conform legislației în vigoare, gospodarii sau fermierii care rănesc sau schingiuesc animalele riscă închisoarea. Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, actualizată în 2023, prevede că constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă:

  • uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor

Legea mai spune, de asemenea, că deţinătorii de animale au obligaţia de a îngriji şi trata în mod corespunzător un animal bolnav sau rănit.