Sari la conținut
Home » Nu este bine ca pisica ta să consume mâncare de câini. Care sunt motivele?

Nu este bine ca pisica ta să consume mâncare de câini. Care sunt motivele?

mâncarea pentru câini sau pisici

Nu este bine ca pisica ta să consume mâncare de câini. Este important să înțelegem că pisicile și câinii au cerințe nutriționale diferite. Pisicile nu pot fi hrănite exclusiv cu hrana pentru câini pe termen lung, deoarece această dietă nu le satisface nevoile specifice.

Pisicile sunt carnivore obligate, ceea ce înseamnă că au nevoie de o dietă bogată în proteine de origine animală și grăsimi pentru a funcționa corect. Hrana pentru pisici este formulată pentru a le furniza aceste elemente esențiale.

Nu este bine ca pisica ta să consume mâncare de câini

Câinii, pe de altă parte, sunt omnivori și pot consuma atât carne, cât și legume. Dietele lor sunt mai flexibile și pot include o varietate mai mare de ingrediente.

Hrana pentru câini nu este adecvată pentru pisici, deoarece nu oferă nutrienții esențiali de care pisicile au nevoie pentru a-și menține sănătatea și starea de bine. Dacă o pisică este hrănită exclusiv cu hrana pentru câini pe termen lung, aceasta poate suferi de deficiențe nutriționale și probleme de sănătate pe termen lung.

Prin urmare, este important să furnizăm pisicilor hrana adecvată, formulată special pentru ele, pentru a le asigura o viață sănătoasă și fericită.

Diferențe semnificative între hrana pentru pisici și hrana pentru câini

Există câteva diferențe semnificative între hrana pentru pisici și hrana pentru câini pe care trebuie să le luăm în considerare:

1. Gustul:
Pisicile și câinii percep gustul diferit. Pisicile nu pot detecta gustul dulce, spre deosebire de câini și oameni. De asemenea, numărul de papile gustative este diferit între cele două specii: pisicile au aproximativ 470 de papile gustative, în timp ce câinii au peste 1.700, iar oamenii au peste 9.000.

Hrana pentru pisici este formulată pentru a fi extrem de gustoasă pentru a atrage pisicile, care pot fi selective în privința hranei. Pisicile rareori vor găsi hrana pentru câini apetisantă, deoarece nu corespunde preferințelor lor gustative. În schimb, câinii adoră hrana pentru pisici, datorită conținutului său bogat în proteine și arome.

2. Proteine:
Pisicile sunt carnivore obligate și au nevoie de o dietă cu un conținut ridicat de proteine de origine animală pentru a funcționa corespunzător.

Hrana pentru câini, în general, conține niveluri mai scăzute de proteine decât hrana pentru pisici. Majoritatea hranei pentru câini are un conținut de proteine „așa cum este” (As-Fed) între 18-26%, în timp ce hrana pentru pisici este recomandată să aibă cel puțin 30-34% proteine în compoziție. Unele conserve pentru pisici pot conține chiar între 40-50% proteine.

 Pisicile nu pot produce taurina în organism și trebuie să o obțină din alimentație

3. Taurina:
Pisicile, precum și oamenii, nu pot produce taurina în organism și trebuie să o obțină din alimentație. Deficiența de taurină poate duce la probleme de sănătate grave la pisici, cum ar fi afecțiuni cardiace (cardiomiopatie dilatativă), deteriorarea vederii și probleme digestive.

Majoritatea hranei pentru pisici comercială este suplimentată cu taurină, în timp ce hrana pentru câini nu conține de obicei acest supliment.

4. Acid arahidonic:
Pisicile nu pot produce acid arahidonic și trebuie să îl consume din dietă. Lipsa acestui acid poate provoca probleme hepatice, renale și de piele la pisici. Câinii pot sintetiza singuri acidul arahidonic, așa că hrana pentru câini nu este adesea suplimentată cu acest nutrient.

5. Vitamina A:
Pisicile nu pot sintetiza vitamina A și trebuie să o primească din alimentație. Cu toate acestea, hrana pentru câini, de obicei, nu furnizează cantități suficiente de vitamina A pentru pisici, ceea ce poate duce la probleme ale blănii, slăbiciune musculară și chiar orbire nocturnă (nictalopie).

6. Niacina:
Niacina este o altă vitamină esențială pe care pisicile nu o pot produce singure. Majoritatea hranei pentru pisici se bazează pe surse de niacină din țesuturi animale. În timp ce hrana pentru câini poate conține niveluri mai scăzute de niacină.

Astfel, o dietă cu un conținut mai scăzut de țesut animal și un conținut mai mare de țesut vegetal, cum ar fi cerealele, poate să nu furnizeze cantitățile adecvate de niacină pentru pisici.

Hrana pentru pisici și hrana pentru câini sunt formulate diferit pentru a satisface cerințele nutriționale specifice ale fiecărei specii, iar hrănirea unei specii cu hrana destinată celeilalte poate duce la deficiențe nutriționale și probleme de sănătate pe termen lung. Este esențial să oferim pisicilor hrana adecvată pentru a le menține sănătatea și bunăstarea, conform e-vet.ro.