De 1467 Vizualizari

Noi informatii despre….dinozauri!

Mastodontii se trezeau cu...macanitul si gagaitul pasarilor. Pana recent se credea ca inaripatele au aparut, pe Pamant, dupa dinozauri

Dinozaurii T. Rex se trezeau in cantecul pasarilor de prin acele vremuri, numai ca… acestea nu semanau cu cele pe care le auzim azi, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature.

„Studiul arata ca este posibil ca pasarile sa fi cantat deasupra capetelor dinozaurilor”, a declarat pentru AFP, potrivit Agerpres, Julia Clarke, de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord din Raleigh, coautor al cercetarii.

Oamenii de stiinta isi bazeaza afirmatia pe studiul unei fosile de Vegavis iaai, cea mai veche pasare „modernă”, asemanatoare cu cele pe care le cunoastem azi. Aceasta semana cu o gasca sau cu o rata si traia deja in Cretacic, acum 70 de milioane de ani.

Fosila pasarii din vremea dinozaurilor a fost descoperita pe insula Vega din Antarctica si a fost datata acum 66 de milioane de ani. Studiul acesteia le-a permis cercetatorilor sa afirme ca pasarile cu aspectul celor pe care le cunoastem azi au fost contemporane dinozaurilor, in conditiile in care pana recent se credea ca acestea au aparut mai tarziu.

Studierea fosilei cu ajutorul unei tehnici de imagistica medicala 3D a permis cercetatorilor sa descopere prezenta unor „inele” pe syrinx – un organ care le permite pasarilor sa emita vocalize, asemanator cu laringe omului.

Autorii cercetarii noteaza ca aceasta caracteristica a organului este asemanatoare cu cea intalnita la ratele si gastele contemporane… „Syrinxul fosilei prezinta o asimetrie care exista si la rate si care le permite acestora sa macaie si sa gagaie”, a explicat cercetatoarea.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X