Sari la conținut
Home » Motivele pentru care pisicile urăsc apa. Ce poți face pentru a corecta acest comportament

Motivele pentru care pisicile urăsc apa. Ce poți face pentru a corecta acest comportament

pisica morocanoasă: sursă foto: rover.com

Toată lumea știe că pisicile și apa nu fac casă bună. Chiar și așa, oamenii de știință încă nu au un răspuns direct la întrebarea de ce pisicile domestice urăsc apa. Există totuși mai multe teorii în jurul acestei idei, cum ar fi faptul că felinele domestice s-au născut în medii deșertice, unde luciul de apă era rar, sau că o blană plină de apă poate adăuga greutate acestor prădători.

Descoperiți mai multe despre motivul pentru care majoritatea pisicilor au această aversiune și cum vă puteți dresa pisica să nu mai urască apa atât de mult.

De ce urăsc pisicile domestice cu adevărat apa?

Pisica ta ar putea bea cu plăcere toată ziua dintr-un robinet care picură, dar nici nu s-ar gândi să pună piciorul într-o cadă plină cu apă. Ce se întâmplă în acest caz? De fapt, pisicile domestice  nu urăsc apa, ci mai degrabă că urăsc să fie ude. Experții nu știu exact de ce pisicile au o aversiune atât de puternică față de ceea ce noi numim esența vieții, dar există mai multe teorii; unele implică adaptări evolutive, iar altele implică faptul că aversiunea pisicilor față de apă este mai degrabă o trăsătură învățată.

  1. Pisicile își au originea în medii cu apă puțină

Pisicile domestice pe care le cunoaștem astăzi se trag din pisici sălbatice din nordul Africii și Orientul Mijlociu. Aceste feline care locuiau în deșert nu au avut acces frecvent la corpuri mari de apă, așa că pur și simplu nu s-au obișnuit niciodată cu ele. Acesta este un mare contrast față de pisicile mari din junglă, precum tigrii, cărora le place să se joace în apă.

Apa le afectează mobilitatea

Animalele care sunt concepute pentru apă au, de obicei, o blană alunecoasă, rezistentă la apă, și chiar dacă blana pisicii tale ar putea fi strălucitoare, nu este rezistentă la apă. Apa se infiltrează prin blana moale a pisicii până la piele. Această absorbție poate îngreuna o pisică și o poate face mai lentă, ceea ce poate avea consecințe nefaste în sălbăticie. În cazul pisicii de casă, s-ar putea să nu-i placă pur și simplu senzația de a fi udă.

  1. Apa le scade temperatura

Temperatura normală a unei pisici este de până la 38-29 grade Celsius, și nu este un secret că aceste creaturi cu blană adoră să le fie cald. A fi acoperit de apă poate face ca temperatura corpului lor să scadă semnificativ, ceea ce poate fi inconfortabil sau chiar periculos ceea ce ar putea fi motivul pentru care o urăsc.

  1. Apa poate modifica mirosul personal al unei pisici

Pisicile folosesc mirosul ca o formă de comunicare. Ele își freacă glandele olfactive care se găsesc la baza cozii, obrajilor, frunții și a lăbuțelor pentru a marca obiecte sau membri ai coloniei lor. Apa poate clăti acești feromoni importanți.

  1. Apa poate fi o experiență nouă și înfricoșătoare pentru animale de companie

Multe pisici pur și simplu nu sunt antrenate să tolereze apa în același mod în care o fac alte animale de companie. Cățeii vor experimenta o baie în primele câteva săptămâni de la venirea acasă, iar timpul de baie este un eveniment regulat pentru majoritatea câinilor pentru a-și menține pielea și blana curatei. Dar proprietarii își îmbăiază rareori pisicile, deoarece pisicile se spală în mod constant.

Dacă aveți o rasă care va avea nevoie de băi regulate, cum ar fi un Sphynx, sau pur și simplu vreți ca animalul de companie să crească fără teamă de apă, puteți să vă dresați pisica să tolereze apa. Cel mai bine este să începeți procesul cât mai devreme posibil, deoarece pisicuțele acceptă mai ușor experiențele noi.

Faceți din cadă sau chiuvetă o „zonă de distracție”. Creați o experiență pozitivă în zona în care veți expune pisica la apă. Jucați-vă cu ea acolo, oferiți-i o mulțime de mângâieri și oferiți-i bunătățile lor preferate, astfel încât să se simtă confortabil. Repetați acest lucru mai multe zile la rând.

Frecați-le cu o cârpă caldă și umedă. Obișnuiți-vă pisica cu senzația de a fi udă. Ideea este de a le umezi doar blana, nu de a le uda în întregime. Începeți prin a le atinge picioarele și coada cu cârpa, astfel încât să poată mirosi și cerceta apa. Faceți acest lucru ca parte a uneia dintre sesiunile de joacă și asigurați-vă că îi recompensați generos după aceea. 

Dresarea pisicii să îi placă apa

Lăsați-le să își scufunde degetele de la picioare. După ce le-ați obișnuit să fie umede, le puteți permite să exploreze apa. Așezați un prosop pe fundul căzii sau al chiuvetei și lăsați să se adune o cantitate mică de apă caldă, astfel încât doar aproximativ ⅓ din cadă să fie umedă, iar cealaltă parte să fie uscată. Jucați-vă și mângâiați-vă pisica și ghidați-o în mod natural spre apă până când intră singură în ea. Nu o forțați să intre în apă dacă îi este teamă sau nu este pregătită. 

Nu vă lăsați niciodată pisica nesupravegheată în apă și nu umpleți cada mai mult de câțiva centimetri; acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a-i face baie pisicii dumneavoastră.

Nu numai că este interesant să afli de ce pisica ta manifestă anumite comportamente, dar poate fi și foarte util. Înțelegerea originii acestor temeri vă poate permite să acceptați faptul că pisica pur și simplu nu este un fan al unui lucru, sau să o expuneți încet la aceste lucruri, creând în același timp o experiență pozitivă în jurul lor, potrivit lovetoknowpets.com.