Sari la conținut
Home » Modul în care câinele tău vede lumea noastră. Culorile pe care le poate distinge animalul de ccompanie

Modul în care câinele tău vede lumea noastră. Culorile pe care le poate distinge animalul de ccompanie

Te-ai întrebat vreodată dacă patrupedul tău vede lucrurile la fel ca tine? Deși este adevărat că iubiții noștri câini văd mai puține culori decât omologii lor umani, cățeii  încă experimentează viața într-un mod colorat și unic.

Cu toate acestea, aceste diferențe de viziune pot afecta interacțiunile, preferințele în materie de jucării și modul în care câinele dumneavoastră vede lumea.

Sunt câinii daltoniști?

Răspunsul la această întrebare este complicat. Identificarea culorilor este determinată de numărul de celule conice din ochi care ajută la detectarea lungimilor de undă ale luminii, împărțite în culori. Oamenii au trei conuri care le permit să determine diferențele dintre lungimile de undă roșii, albastre și verzi.

În schimb, unele specii de creveți au până la 12 celule conice diferite, ceea ce le permite să vadă o varietate mai mare de culori și chiar lumina UV. Deși câinii nu pot vedea în atâtea culori ca omul, ei nu sunt daltoniști. Posedă doar două celule conice care îi ajută să vadă spectrul de lumină albastră și galbenă.

Animalul de companie poate vedea culoarea, doar că este o gamă mult mai mică decât cea pe care ochiul uman o poate detecta. Pentru câini, roșul și verdele pot apărea în schimb ca nuanțe de albastru, maro sau gri.

Cum vede animalul de companie lumea noastră

Poziționarea ochilor îi permite să aibă un câmp vizual mai larg, de până la 270 de grade în jurul său, comparativ cu câmpul de 180 de grade al unui om. Deși acest lucru le permite să vadă mai mult, face ca percepția lor de adâncime să fie mai puțin precisă.

De asemenea, câinii sunt mult mai buni decât oamenii la detectarea mișcării și la vederea în condiții de lumină slabă. La fel ca pisicile, câinii au un tapetum lucidum care căptușește partea din spate a ochiului și care permite reflectarea unei cantități mai mari de lumină în situații de întuneric. Este ceea ce conferă ochilor de câine acea strălucire stranie în timpul nopții.

Cu toate acestea, vederea nu este singurul factor care influențează percepția câinelui asupra lumii. Simțul lor olfactiv și auditiv mai dezvoltat le oferă abilități perceptive suplimentare, ceea ce face ca lucrurile care miros puternic sau scârțâie puternic să fie mai interesante.

Cum este afectată vederea câinelui

Te-ai întrebat vreodată de ce câinelui tău îi plac mingile de tenis sau jucăriile care scârțâie tare? Totul ține de modul în care percep ei lumea. Mingile de tenis pot fi mai ușor de reperat pentru câinele tău datorită nuanței lor galbene strălucitoare.

Jucăriile care sunt foarte mirositoare sau zgomotoase pot oferi un moment în plusde de distracție pentru celelalte simțuri ale lor. Obiectele în mișcare, cum ar fi indicatoarele cu laser, mingile aruncate sau frisbees, stimulează, de asemenea, capacitatea câinelui dumneavoastră de a simți mișcarea și instinctul de urmărire.

Este important să alegeți jucării care să atragă în mod special câinele dumneavoastră. Dacă aveți o rasă precum Golden Retriever, o minge care este ușor de reperat și de alergat poate fi mai atrăgătoare decât o jucărie de pluș staționară.

Dacă iubitul câine este motivat de mâncare, jucăriile umplute cu dulciuri pot ajuta la stimularea minții, a corpului și a dorinței de recompense mirositoare.

Faptul că știți cum vede câinele lumea vă poate ajuta atunci când alegeți o nouă jucărie sau o nouă recompensă preferată. De asemenea, vă poate ajuta să înțelegeți mai bine modul în care câinele dumneavoastră gândește și interacționează cu lumea din jurul său, potrivit dailypaws.com