De 413 Vizualizari

”Picăturile de noroc ale unui BURSUC” I VIDEO

Mobilizare pentru SALVAREA unui VÂNĂTOR de temut!

”Picăturile de noroc ale unui BURSUC”! Mobilizare pentru salvarea a unui vânător de temut. Internauții au rămas uimiți.

Un bursuc ce zăcea mai mult mort decât viu pe marginea unei șosele din Prahova a fost salvat de la moarte sigură de un bărbat.

Intervenția salvatorului nu a fost una dificilă, în final, animalul omnivor a ajuns pe mâna medicilor veterinari de la o clinică de specialitate din București, unde a fost preluat de Iulia Mîndru, studentă în anul V la Medicină Veterinară și de cunoscutul medic Ovidiu Roșu. Pentru bursucul în care abia mai licărea viața, a fost o picătură de noroc.

„A sunat cineva care l-a găsit pe marginea drumului, în județul Prahova. Spunea că bursucul este inert. În clinică l-a adus un cuplu”, și-a amintit Iulia Mîndru.

Bărbatul care a venit cu bursucul rănit este Imre Berlea, în vârstă de 28 de ani. Acesta a povestit cum a decurs operațiunea de salvare cu final fericit:

„Ieșisem din Bărăitaru, spre Fulga. Eram cu soția. L-am văzut pe partea dreaptă, lângă carosabil. Inițial nu am știut ce este, am crezut că-i sconcs, dar apoi mi-am zis că nu avem sconcși în România. L-am pus într-o păturică și, în timp ce ne îndreptam către București, soția s-a interesat unde l-am fi putut duce. Așa am ajuns la Fundația Visul Luanei”, a povestit Imre.

Pentru cine nu știe, Fundația Visul Luanei este un centru de reabilitate a animalelor situat într-o casă din sectorul 3, pe strada Cezar Bolliac.

Medicul Ovidiu Roșu, cel care a pus bazele unei clinici veterinare în care sunt primite toate vieţuitoarele lovite, abordează povestea bursucului internat pe 19 martie:

„Persoana care a adus bursucul a crezut inițial că e mort, dar apoi a văzut că a mișcat un pic. Animalul avea foarte multe probleme medicale. În primul rând, era extrem de deshidratat.

În seara când a fost adus s-a încercat stabilizarea lui, i s-a pus o perfuzie și s-a instituit tratamentul pentru starea de șoc. A doua zi i-am făcut radiografie. Atunci am văzut exact ce are.

Pe lângă o plagă foarte mare pe spate, care supura, fiind infectată, avea dinți rupți, iar gingia, limba și buza erau rănite.

La radiografie s-a văzut că mai avea o luxație la un picior și o hernie inghinală. Adică îi ieșiseră intestinele pe sub piele. Am încercat să-l stabilizăm, dar era în stare de șoc și nu reacționa în niciun fel. Probabil că a avut un accident rutier.

A fost un moment critic. L-am pus pe masă, l-am anesteziat și am evaluat situația. «Are sens să ne batem capul?»

Colegele mele au zis: «Hai să-i dăm o șansă!». Știind cumva că bursucii sunt printre cele mai rezistente animale, i-am repoziționat intestinele, i-am bandajat membrul la care avea luxația, i-am curățat plaga mare de pe spate și plaga feței și am început tratamentul cu analgezice și cu perfuzii”.

Bursucul Viezure

(RO) O premiera pentru clinica noastra: un bursuc (Meles meles – cunoscut si sub numele de viezure). Acesta a fost gasit pe marginea unui drum in stare de shock si intr-un stadiu avansat de deshidratare. Dupa un prim ajutor si incercarea de a stabiliza animalul, la un consult medical mai amanuntit, am aflat ca acesta prezenta o "enciclopedie" de patologii: hernie inghinala, luxatie radio-ulno-carpiana, plagi la nivelul gurii si pe spate, limba si dinti partial rupti, paraziti externi si o cicatrice evidenta in jurul pieptului – semn ca fusese prins intr-o capcana dar a reusit sa se elibereze. Odata ce a devenit constient am observat ca toate acestea ii provocau dureri foarte mari, bursucul gemand, respirand neregulat si zvarcolindu-se continuu.Desi rezervati fata de evolutia starii animalului, am decis sa incercam sa ii operam hernia, sa-i imobilizam membrul cu luxatie si sa tratam celelalte probleme medicale, toate acestea sub un protocol analgezic si fulidoterapeutic considerabil.Spre surprinderea noastra, dupa 4 zile de la internare si interventii, ieri burscul a inceput sa manance asistat si sa se ridice pe picioare. Inca suntem rezervati dar ne bucura mult evolutia lui.Tineti-i pumnii!—(EN) A first for our clinic: a badger!It was found in shock and extremely dehydrated on the side of the road. After a fist aid we found out the animal was an " encyclopedia " of medical problems: inguinal hernia, radio-ulno-carpian luxation, lacerations on the mouth, back, tong and teeth ruptures, external parasites and a old scar around the chest- sign that he was caught in a snare but managed to escape. Once conscious we saw that he was in big pain with abnormal breathing, groaning and struggling.Although with a guarded prognosis we decided to operate the hernia, cast the leg and treat the other medical issues, all under a high analgesic and fluid therapy.To our wonder, after 4 days, yesterday the badger started to eat assisted and managed to stand. We are still guarded but very happy about his improvements.Finger crosses!—Daca doriti sa sustineti programele noastre gratuite atat pentru animale sabatice cat si pentru cele fara stapan puteti dona sau sa redicrectionati cei 2% din impozit urmand indicatiile de aici: www.visulluanei.org/donatii/If you want to suport our free programs for wild and stray animals you can donate here: www.visulluanei.org/donatii/

Posted by Fundaţia Visul Luanei on 23 Martie 2017

 

Sursă Foto: Dreamstime / Stanislav Duben

ANIMAL ZOO VĂ RECOMANDĂ:

De ce UN ANIMAL SĂLBATIC nu are ce căuta în CAPTIVITATE? I VIDEO

De ce UN ANIMAL SĂLBATIC nu are ce căuta în CAPTIVITATE? I VIDEO
22 Mar, 2017 la 4:03 pmModifica

Maimuta rara si purtatoare de Hepatita B, tinuta prizoniera in cartierul Rahova!

Un macac, prizonier intr-un garaj din Rahova

Exemplar de macac
22 Sep, 2016 la 2:56 pmModifica

Inca un cal salvat, la Letea!

Inca un cal salvat, la Letea!
18 Feb, 2016 la 11:00 amModifica

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X