Sanatate & Dresaj

Microciparea câinilor. Ce este aceasta și ce beneficii prezintă?

Microciparea câinilor este obligatorie. Cip-ul impantat prezintă mai multe beneficii, atât pentru câini, cât și pentru stăpâni, acesta oferind o serie de informații despre cum să îți găsești patrupedul în cazul în care există posibilitatea să îl pierzi.

Microcipul are dimensiunea unui bob de orez, este un dispozitiv electronic, fiind, de asemenea, rezistent la apă, la vibrații și la șocuri. Acesta conține informații extrem de importante care pot salva viața câinelui.

Cipul se poate citi cu ajutorul unui cititor de cipuri pe care îl au toate cabinetele veterinare. Medicii scanează informațiile trecute într-o bază de date comună, denumită Registrul Evidenței Câinilor cu Stăpân (RECS).

Acesta conține un cod unic format din 15 cifre, iar după microcipare se eliberează și un carnet de sănătate cu serie și număr unic, precum și înregistrarea în RECS-Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân.

După microciparea unui animal de companie, proprietarul va primi mai multe etichete ce conțin numere de cinci sau șase cifre pe care trebuie să le lipească pe carnetul de sănătate al câinelui.

Încă din anul 2014, microciparea si sterilizarea cainilor cu stapan din Romania este obligatorie. Diferența dintre microcipare și sterilizare este că microciparea este obligatorie în orice condiții, sterilizarea poate fi evitată la câinii cu pedigree (cei de rasă pură), la cei utilitari sau cei cu probleme de sanatate care ar împiedica efectuarea interventiei in siguranță.

Momentul potrivit pentru microcipare

  • câinii nou-născuți se microcipează în maximum 90 de zile de la fătare, înainte ca aceștia să fie donați, vânduți sau scoși în spațiile publice;
  • câinii din adăpost trebuie microcipați, înainte de a părăsi adăpostul

Datele aflate în RECS sunt datele de identificare ale animalului, ale evenimentelor din viața acestuia (fătare, vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, moarte, schimbarea adresei proprietarului, schimbarea proprietarului), dar și istoricul medical al animalului nostru de companie (informații legate de trecutul câinelui, starea de sănătate, bolile din trecut și tratamentele actuale), potrivit Petkult.

Proprietarul animalului este obligat să informeze în termen de maximum 7 zile despre orice eveniment petrecut în viața patrupedului pe care îl are.

Cum se realizează microciparea?

Se efectuează la nivel subcutanat, prin injectarea cu o seringa speciala a microcipului sub pielea cainelui, în zona omoplaților.

Microciparea nu este dureroasă, disconfortul resimțit de patruped este minim, aceeași senzație cu a unei injecții aplicate subcutanat.

Implantarea cipului durează câteva secunde. Nu există reacții adverse pentru animale, fiind foarte rare cazurile în care, la locul unde s-a realizat implantarea, apar reacții locale de tip inflamator.

Recent Posts

Cum dezvăţăm câinele şi pisica de cerşitul la masă

Cum să rezişti insistenţelor căţelului care nu se mai dezlipeşte de tine în timp ce…

11 ore ago

Este bine să dăm peşte câinilor şi pisicilor

Este bine să dăm peşte câinilor şi pisicilor. Peștele constituie o sursă excelentă de proteine…

3 zile ago

Cel mai rapid animal terestru din lume, pe cale de dispariție

Cel mai rapid animal terestru din lume, ghepardul, se îndreaptă spre dispariție, potrivit unui studiu…

5 zile ago

Parada Canină ‘Câini de Companie’ la Brașov

Parada Canină ‘Câini de Companie’ la Brașov. Braşovenii și turiștii au fost invitaţi, sâmbătă, să…

5 zile ago

De ce mănâncă iarbă câinele şi pisica? Ce le spune instinctul

De ce mănâncă iarbă câinele şi pisica? Mulţi dintre stăpânii de animale de companie, în…

5 zile ago

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici. Se spune că pisicile sunt mai puțin…

o săptămână ago

Parteneri

  • DOCTORUL ZILEI

  • DOCTORUL ZILEI

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL

  • DOCTORUL ZILEI

  • DOCTORUL ZILEI