Sari la conținut
Home » Lucruri fascinante despre libelule!

Lucruri fascinante despre libelule!

Lucruri fascinante despre libelule!

Lucruri fascinante despre libelule! Libelula este o insectă fascinantă, ușor de identificat datorită capului rotunjit și voluminos, precum și abdomenului alungit asemănător unei cozi.

În timpul zborului, libelulele dispun de două perechi de aripi lungi și transparente care se mișcă independent. Atunci când sunt în repaus, își țin aripile întinse lateral sau în jos.

Lucruri fascinante despre libelule!

De obicei, le putem observa în apropierea bazinelor de apă, caracterizându-se drept insecte acvatice. Libelula este o creatură carnivoră, constituind un aliat de dorit în grădina noastră, deoarece se hrănește cu diverse insecte în cantități considerabile, inclusiv cu țânțari, muște și alte libelule, fiind un prădător eficient.

6 Informații Interesante Despre Libelule:

  • Desigur, deși sunt considerate insecte acvatice, există specii de libelule care evită apa, iar după ce depășesc stadiul de larvă (ouăle fiind depuse pe suprafața apei, iar larvele trăind în apă până la stadiul adult), pot să se înecă ușor.
  • Atunci când menționăm că se hrănesc cu alte insecte în cantități mari, nu ne referim doar la câteva zeci de muște sau țânțari. De regulă, libelulele se hrănesc cu câteva sute de insecte zilnic.
  • Pentru a-și captura prada, libelulele folosesc picioarele și, deși aceasta pare puțin neobișnuit, ele vânează cu mare eficiență. Se spune că doar câteva libelule pot captura 95% din prada din apropierea lor.

Libelula este expertă în zbor

  • Ochii libelulelor ocupă cea mai mare parte a capului, aproape întregul cap fiind acoperit de ei. Singlurul unghi pe care nu îl pot vedea este exact în spatele capului, restul mediului înconjurător fiind în câmpul lor vizual.
  • Libelula este expertă în zbor. Dacă o libelulă nu poate zbura, nu poate supraviețui. Deoarece își poate captura hrana doar în timpul zborului. Cu o viteză surprinzătoare și capacitatea de a staționa în aer precum un elicopter, libelula poate chiar să zboare vertical.
  • Stadiul de larvă poate dura până la 2 ani, hrănindu-se cu diverse surse precum mormoloci, țânțari, pești, alte larve și chiar alte libelule. În schimb, libelula adultă trăiește doar câteva săptămâni, în timp ce unele specii pot supraviețui până la un an, conform soimultaberei.ro.
Etichete: