Lovitură de grație pentru un bărbat care a ucis cea mai cunoscută gorilă. Un bărbat și-a primit sentința după ce a ucis o cunoscută gorilă din Uganda, Rafiki. El a fost condamnat la 11 ani de închisoare, deși a riscat închisoare pe viață.

La început a spus că a fost autoapărare, că animalul l-a atacat și a fost nevoit să-și apere viața, dar adevărul este altul. Felix Byamukama a recunoscut că a intrat ilegal în zonă protejată și a omorât gorila, potrivit BBC NEWS, citat de Digi 24.

Gorilele de munte sunt o specie pe cale de dispariție, cu doar 1.000 de exemplare rămase în viață.

În urma cercetărilor s-a stabili că Byamukama nu a ucis doar o gorilă, ci și alte animale în rezervația în care se afla gorila.

În fața judecătorilor, bărbatul a mințit. A spus că, împreună cu alte trei persoane, a plecat în Parcul Național Bwindi Impenetrable cu intenția de a vâna animale mai mici, dar că l-a ucis pe Rafiki în scop de autoapărare, când a fost atacat.

Investigațiile au arătat că Rafiki a fost ucis cu un obiect ascuțit, care i-a pătruns în organele interne. Gorila ucisă avea în jur de 25 de ani și era liderul unui grup de 17 gorile de munte. Ea a dispărut pe data de 1 iunie, iar a doua zi cadavrul său a fost descoperit de o echipă de căutare.

Anchetatorii l-au găsit pe Byamukama într-un sat din apropiere, unde au fost descoperite și echipamente de braconaj.

Byamukama va executa simultan mai multe pedepse, rezultând o pedeapsă finală de 11 ani de închisoare, mult mai mică decât închisoarea pe viață preconizată.

Gorilele de munte reprezintă o atracție turistică importantă și, implicit, o sursă de venit pentru Parcul Bwindi. Rafiki era starul parcului și era foarte prietenos cu oamenii.