Sari la conținut
Home » Legenda care dă fiori! Legătura dintre gărgărițe şi Fecioara Maria

Legenda care dă fiori! Legătura dintre gărgărițe şi Fecioara Maria

Legenda care dă fiori! Legătura dintre gărgărițe şi Fecioara Maria! În feicare an, pe 15 august, creştin-ortodocşii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare.  legat de Sfânta Maria, există o legendă care dă fiori.

Gărgărițele, cunoscute și sub numele de „boul lui Dumnezeu” sau popular ”măriuță” sunt îndrăgite de fermieri, și nu numai, pentru că salvează recoltele de dăunători.

Dar ce legătura există între gărgărițe şi Fecioara Maria? O legendă veche spune că fermierii se rugau la Fecioara Maria să le salveze recoltele de dăunători şi se spune că atunci a apărut un roi de buburuze care i-a ajutat să scape de necaz. Pe vremea când nu se foloseau pesticide, culturile erau ameninţate de afide, o specie de purici care constituie principala hrană a buburuzelor. Astfel, s-a ajuns la credinţa că micile creaturi au fost trimise de divinitate.

Culoarea insectei a fost asociată cu mantia roşie pe care Fecioara Maria o poartă în foarte multe reprezentări biblice. Iar denumirile de „boul lui Dumnezeu” sau „văcuţa lui Dumnezeu”,  sunt asociate cu petele de culoare neagră de pe aripi, care seamănă cu aspectul pe care îl au unele văcuţe.

O denumire cu conotaţii similare ce vine din limba engleză este „bishop” , care înseamnă episcop, după culoarea roşie a hainelor pe care le poartă prelaţii catolici – o altă dovadă a legăturii pe care o făceau oamenii între aceste insecte şi religie, notează RRA.