Sari la conținut
Home » Legătura dinte țânțari și viermii de inimă. Două insecte cu potențial letal pentru animalele de companie

Legătura dinte țânțari și viermii de inimă. Două insecte cu potențial letal pentru animalele de companie

Afară e o zi frumoasă, caldă și plăcută. Încercați să vă bucurați de o plimbare sau de o alergare, sau poate de un picnic cu familia. Dar există o singură problemă care vă împiedică să vă bucurați pe deplin de această zi: țânțarii. 

Aceste creaturi enervante nu sunt doar o neplăcere pentru dumneavoastră. Ele pot cauza probleme serioase și pentru prietenii tăi felini.

Ce sunt țânțarii?

Țânțarii sunt insecte care s-au adaptat extrem de bine pentru a trăi din sângele unei gazde. Deși nu sunt zburători deosebit de puternici, acești paraziți pot găsi gazde de la distanță, apoi atacă, se hrănesc și fug fără să se observe prea mult. 

Ciclul de viață al țânțarilor poate dura între una și două luni, în funcție de condițiile de mediu, permițând astfel apariția mai multor generații în orice an. Acest lucru este valabil mai ales în lunile mai calde sau în regiunile mai calde.

Țânțarul adult de sex masculin se hrănește cu nectar mai degrabă decât cu sânge. Numai femelele adulte se hrănesc cu sânge, care este necesar pentru ca acestea să poată produce ouă. Ea folosește indicii, inclusiv mirosul, mișcarea și dioxidul de carbon, pentru a-și localiza gazda. Femela de țânțar caută o gazdă imediat după ce iese din pupă.

Obiceiurile de hrănire și de reproducere ale țânțarilor

După ce se hrănește, ea va depune primul lot de ouă și își va căuta următoarea gazdă. După a doua și ultima masă de sânge, depune al doilea lot de ouă. 

Pe lângă faptul că sunt dăunători iritanți, aceste insecte provoacă mâncărimi și pot chiar răspândi boli. Nu numai că reprezintă un risc pentru oameni, dar sunt o mare problemă și când vine vorba de pisica dumneavoastră. 

Deși pisicile par să fie apărate de țânțari prin blana lor, ele sunt de fapt destul de vulnerabile la mușcăturile de pe urechi și nas. Ca și în cazul oamenilor, o mușcătură de țânțar la o pisică poate avea ca rezultat orice, de la o mâncărime enervantă până la boli parazitare mai grave. La feline, hipersensibilitatea la mușcătura de țânțar și boala viermilor inimii sunt principalele motive de îngrijorare.

Hipersensibilitatea la mușcătura de țânțar este rezultatul unei reacții a sistemului imunitar al pisicii. Se manifestă sub formă de leziuni, descuamări sau ulcere crude în zona mușcăturii. Căderea părului și modificările de pigment în zona afectată sunt, de asemenea, tipice. Adesea, tampoanele picioarelor vor fi îngroșate, umflate, sensibile și roșii, potrivit hartz.com.

Pot apărea, de asemenea, ganglioni limfatici umflați și febră. Hipersensibilitatea severă la mușcătura de țânțar este tratată cu corticosteroizi administrați oral sau injectați. Cazurile mai ușoare se rezolvă adesea de la sine, atâta timp cât pisica este protejată de mușcături.

Ce sunt viermii de inimă

Boala viermilor inimii este o afecțiune parazitară gravă cauzată de un parazit care trăiește în vasele de sânge și în inima a celor ce sunt pentru noi animale de companie . Boala este răspândită de țânțari. Atunci când un câine sau o pisică infectată este mușcată de un țânțar, sângele care este extras poate conține pui de viermi ai inimii. În corpul pisicii, viermele de inimă poate crește într-un parazit cu o lungime de până la 30 de centimetri. Chiar și un număr mic de paraziți poate ucide cu ușurință o pisică.

Ambele afecțiuni de mai sus pot fi abordate parțial prin ținerea pisicii în casă și prin controlul populației de țânțari din mediul local. Următoarele măsuri preventive vor ajuta la reducerea la minimum a mușcăturilor atât pentru dumneavoastră, cât și pentru animalele de companie:

Îndepărtați sursele de apă stagnantă din jurul casei și din grădină. Țânțarii se înmulțesc și prosperă în apa stătătoare. Schimbați frecvent bolurile de apă. Montați pe ferestrele și ușile casei dumneavoastră plase de protecție pentru a împiedica intrarea țânțarilor.

Dacă apar înțepături de țânțari pe urechile sau pe nasul pisicii, acestea pot fi tratate cu o cremă antibacteriană, la îndrumarea medicului veterinar, pentru a nu se infecta. Nu uitați să vă informați medicul veterinar dacă mușcăturile nu se vindecă sau par să se agraveze.

De asemenea, ar trebui să discutați cu medicul veterinar despre necesitatea unui tratament preventiv pentru viermi de inimă. Nivelurile de dozare a medicamentului variază de la o specie la alta. Tratamentul trebuie să fie întotdeauna sub conducerea medicului veterinar.

Etichete: