Sari la conținut
Home » Le place câinilor să fie mângâiați?

Le place câinilor să fie mângâiați?

Comportament greșit al câinelui

Le place câinilor să fie mângâiați? Odată ce au devenit domesticiți, câinii au învățat să trăiască cu oamenii. Acum pot citi expresiile faciale ale noastre și limbajul nostru corporal. Răspund la laude și mângâieri, iar când suntem triști, simt același lucru.

Din experiență, știm, de asemenea, că răspund bine la tehnici de antrenament pozitive. Sunt mai dispuși să asculte comenzile dacă sunt recompensați cu mici răsfățuri sau afecțiune. Acest lucru ne spune că apreciază atingerea umană și că mulți câini sunt dispuși să primească o îmbrățișare sau o mângăiere! Dar nu toți..

Le place câinilor să fie mângâiați?

Le place câinilor să fie mângâiați: Câine Golden Retriever
Le place câinilor să fie mângâiați: Câine Golden Retriever care privește serios

Știați că mângâierea câinelui dvs. are beneficii biologice atât pentru dvs., cât și pentru el?

Este adevărat. Atingerea delicată crește nivelul de oxitocină (hormonul iubirii – asociat cu alăptarea și legarea) la animale și oameni. Un studiu a arătat că oamenii cu niveluri scăzute de oxitocină își mângâiau câinii mai frecvent. Cu alte cuvinte, folosim în mod subconștient câinii noștri ca stimulente pentru sănătatea mentală.

Dar câinii apreciază mângâierile la fel de mult ca oamenii? Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au testat mai mulți câini pentru a afla. Fiecare câine a fost plasat într-o cameră cu două persoane – unul era proprietarul lor, iar celălalt era un străin. O persoană a mângâiat mult câinele, iar cealaltă i-a oferit doar complimente. Rezultatul a arătat că majoritatea câinilor s-au întors la persoana care i-a mângâiat (fie proprietar, fie nu!).

Un studiu al Armatei SUA din 1967, a testat câinii care au fost mai întâi antrenați cu recompense verbale, apoi cu recompense verbale + mângâieri, și apoi înapoi la recompense verbale doar. Antrenorii au cronometrat cât timp le-a luat câinilor să răspundă. Rezultatul – câinii au ascultat mai rapid când știau că vor primi mângâiere ca recompense.

Există ce-a mai bună modalitate de a-i mângâia?

Poate! În primul rând, există preferințe individuale. Câinele tău ar putea avea zone sensibile (cum ar fi labele sau urechile). Atingerea acestor zone este strict interzisă.

De ce? Ei bine, aceste preferințe ar putea avea legătură cu rutina sau obiceiurile tale. Ele ar putea avea origini într-un eveniment traumatic sau într-o rană mai veche. Unii câini își amintesc totul. De exemplu, cum au fost ciupiți accidental de foarfeca de unghii.

În general, câinii preferă să fie abordați într-un mod care să nu-i amenințe. Întotdeauna lasă-i să vadă ce faci (până când se simt relaxați cu tine). De obicei, ei preferă să fie mângâiați în direcția în care crește blana lor. Cele mai acceptate locuri sunt de obicei pieptul, spatele și umerii. Dar mulți câini (în special cei cu urechi căzute) se bucură și de o mângâiere la ureche!

Le place câinilor să fie mângâiați: Câini cărora nu le plac mângâierile

Este foarte important să știi că, dacă câinele tău nu-i plac îmbrățișările sau mângâierile, este în regulă! Câinii sunt sensibili la anxietate și sensibilitate. În special în ceea ce privește traumele anterioare (sau chiar vechile răni).

Unii câini au avut experiențe neplăcute (de la accidente la rele tratamente din partea unui fost stăpân). Unii câini au zone dureroase sau sensibile pe corpul lor. Și unii câini vor avea nevoie de timp pentru a accepta afecțiunea umană (în special dacă au trecut de perioada crucială de socializare).

Este posibil să desensibilizezi anumiți câini, ceea ce ar putea fi necesar dacă vrei să le tai unghiile, de exemplu. Vei avea nevoie de multă răbdare și de o bună aprovizionare cu recompense, susține cei de la fotp.com.