Sari la conținut
Home » De ce și-au populat rușii zonele arctice cu bizoni?

De ce și-au populat rușii zonele arctice cu bizoni?

sursă foto: lumeasatului.ro

Bizonii au fost introduși în Arctica rusă pentru a înlocui mamuții lânoși dispăruți. Dar de ce și-au populat rușii acele zone tocmai cu aceste mamifere?

Oamenii de știință au introdus bizonii în Arctica rusă pentru a prelua rolul mamuților dispăruți. Și pentru a ajuta la refacerea ecosistemelor străvechi.

De ce și-au populat rușii tudra?

Douăsprezece bizoni de câmpie au ajuns în Parcul Natural Ingilor. Este o zonă protejată care se întinde pe o suprafață de peste 900.000 de hectare în nordul zonei autonome Yamal-Nenets.

Animalele au călătorit 8.000 de kilometri de la o pepinieră din Danemarca. Totuși, înainte de a-și putea descoperi noul cămin, bizonii trebuie să treacă mai întâi printr-o carantină de o lună.

„Bizonii se pot adapta cu ușurință la Arctica, deoarece, din punct de vedere istoric, acesta este habitatul lor natural”. Aceasta este precizarea Departamentul pentru Resurse Naturale și Mediu al zonei autonome Yamal-Nenets. „Ei pot prelua rolul mamuților, care au dispărut în urmă cu 11.000 de ani”.

E greu să supraviețuiești

Bizoni
Bizoni care stau în grup

Bizonii de stepă și mamuții lânoși au cutreierat Arctica rusă în timpul epocii Pleistocenului târziu. Adică, acum 2,6 milioane și 11.700 de ani în urmă.

E drept, o mică populație de mamuți a supraviețuit pe o insulă până în urmă cu aproximativ 4.000 de ani.

Majoritatea acestor ierbivore au dispărut la sfârșitul erei glaciare. Atunci, când clima a devenit mai caldă și câmpiile cu iarbă au făcut loc arbuștilor și copacilor.

„Ecosistemul pleistocen era lipsit de copaci și avea soluri destul de groase”, a declarat pentru Mary Edwards, profesor emerit de geografie fizică la Universitatea Southampton din Marea Britanie.

„Ceea ce puteți vedea în secțiunile geologice ale acestor tipuri de peisaje este că, în timp, acestea stochează carbonul din sol”, spune Edwards.

Și-au pus amprenta

Animalele care au traversat aceste câmpii friguroase au contribuit la modelarea peisajului prin pășunatul și reciclarea nutrienților. „Este un ciclu frumos în care bălegarul animalelor fertilizează solul și permite plantelor să crească”, a spus Edwards. „Ideea este că animalele au întreținut ecosistemul, potrivit livescience.

Acum, în încercarea de a restabili acest peisaj pleistocen și capacitatea sa de a absorbi carbonul, oamenii de știință introduc ierbivore mari, cum ar fi bizonii de câmpie, în diferite părți ale Arcticii.