Sari la conținut
Home » Județul din România cu cei mai mulți urși pe stradă

Județul din România cu cei mai mulți urși pe stradă

Județul din România cu cei mai mulți urși pe stradă

Județul din România cu cei mai mulți urși pe stradă. Problema urșilor devine tot mai gravă în județul Mureș din România, unde s-au înregistrat pagube semnificative. Locuitorii încep să solicite despăgubiri din partea Ministerului Mediului.

Situația este alarmantă, cu atacuri asupra gospodăriilor și decese ale animalelor domestice, iar tendința este să se înrăutățească odată cu sosirea fructelor în copaci și recoltarea cerealelor de pe câmp.

Județul din România cu cei mai mulți urși pe stradă

Până în anul 2023, județul Mureș a înregistrat cele mai mari pagube cauzate de urși în țară. Direcția pentru Protecția Mediului (APM) Mureș a primit deja cereri de despăgubire în valoare de 250.000 de lei.

Directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu, a subliniat gravitatea situației și a menționat că, până în prezent, aproximativ 100.000 de lei au fost deja plătiți drept despăgubiri.

În total, există 68 de dosare de pagube în județul Mureș, în principal cauzate de urși, dar și de lupi. Cinci urși au fost deja relocați, iar doi au fost împușcați în baza autorizațiilor.

S-a eliberat o autorizație pentru vânarea lupilor. Din cauza prezenței unei haite de lupi în zona Gornești care a cauzat pagube.

În Sighișoara s-au trimis cele mai multe avertismente

Localitățile din județul Mureș, în special municipiul Sighișoara, au primit cele mai multe avertismente prin intermediul sistemului RO-Alert, cu privire la prezența animalelor periculoase în zone locuite. În ultima lună, au fost emise 38 de mesaje RO-Alert pentru a avertiza populația despre pericolele asociate cu urșii.

Deși pagubele sunt mai mari în Mureș, numărul avertismentelor legate de vizitele urșilor este mai ridicat în județul Harghita. Au fost transmise 148 de mesaje de avertizare populației prin RO-Alert de la începutul anului, cu 82 dintre acestea doar în luna mai.

Cele mai afectate zone au fost municipiile Toplița și Odorheiu Secuiesc, precum și localitatea Sărmaș.

În concluzie, problemele legate de urși devin tot mai serioase în județele Mureș și Harghita, iar autoritățile sunt nevoite să gestioneze atât pagubele materiale, cât și riscul pentru populație, potrivit playtech.ro.