Sari la conținut
Home » Îți pierzi câinele, îți pierzi și banii! Hotărârea Consiliului General al Bucureștiului

Îți pierzi câinele, îți pierzi și banii! Hotărârea Consiliului General al Bucureștiului

Îți pierzi câinele, îți pierzi și banii! Proprietarii nu-și vor putea recupera gratis câinii pierduți. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a decis să aplice o taxă de revendicare pentru câinii capturați de ASPA, care era prevăzută de lege din 2013, dar nu fusese stabilită până acum. Scopul este de a responsabiliza proprietarii de câini și de a reduce cheltuielile adăpostului.

Îți pierzi câinele, îți pierzi și banii! Taxă de 50 de lei pentru proprietarii care își revendică câinii capturați de ASPA

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a decis, în ședința de miercuri, 31 ianuarie, să impună o taxă de 50 de lei pentru proprietarii care își revendică câinii capturați de ASPA după ce au fost pierduți, plus 13 lei pe zi pentru fiecare câine cazat.

De asemenea, s-a modificat suma pentru întreținerea câinilor adoptați la distanță.

Legea prevede taxarea revendicării încă din 2013, dar la nivelul Capitalei nu s-a stabilit niciodată valoarea taxei. Astfel, până acum, proprietarii își puteau recupera câinii gratuit, iar cheltuielile erau suportate de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

 Taxă de responsabilitate a proprietarilor animalelor de compaie

Cătălina Trănescu, directoarea generală a ASPA, a declarat pentru Buletin de București că introducerea taxei are rolul de a responsabiliza proprietarii de câini.

Ea adaugă că suma este foarte mică, comparativ cu alte țări europene sau cu costurile reale ale adăpostului și speră că taxa să conștientizeze proprietarii să nu mai abandoneze animalele.

Condițiile pentru revendicarea câinilor

Doar câinii înregistrați în RECS pot fi revendicați.  ASPA trebuie să contacteze proprietarul în termen de 24 de ore, prin telefon, e-mail sau alte mijloace, în baza datelor din RECS.

Revendicarea se poate face doar dacă stăpânul are cartea de identitate cu aceleași date ca cele din RECS, registrul câinilor cu stăpân, și dacă semnează un formular prin care își asumă că nu va abandona animalul.

Câinii care nu sunt revendicați de proprietari pot fi dați spre adopție

Câinii care nu sunt revendicați de proprietari pot fi dați spre adopție. Dacă patrupedul nu este revendicat într-o săptămână, el devine disponibil pentru adopție. Revendicarea are însă prioritate față de adopția, chiar și după cele șapte zile.

Câinii pot fi revendicați doar după ce au fost consultați de medicul veterinar, sterilizați, vaccinați antirabic și deparazitați. Există câteva excepții, cum ar fi puii, adulții bolnavi, câinii seniori, câinii utilitari și cei cu pedigree, care pot fi revendicați fără a fi sterilizați, dar după ce se plătește taxa de revendicare.

Adopția la distanță va costa mai mult

Adopția la distanță va costa mai mult. Suma zilnică a fost dublată de la 6,5 lei la 13 lei, pentru a reflecta creșterea prețurilor la hrană, utilități, materiale și salarii.

Persoanele fizice sau juridice care nu pot adopta un câine, dar vor să îl ajute, pot opta pentru adopția la distanță. Aceasta presupune suportarea cheltuielilor necesare întreținerii câinilor fără stăpân în adăposturile publice.

Tarifele revendicării au fost supuse dezbaterii publice anul trecut. Inițial, se propunea o taxă de 52 de lei, plus 21 de lei pe zi pentru fiecare câine capturat. Ulterior, sumele au fost reduse, pentru a nu descuraja adopția.