Sari la conținut
Home » Isteria provocată de Ivermectina, semnal de alarmă venit din Piatra-Neamț! Ce a declarat un medic veterinar

Isteria provocată de Ivermectina, semnal de alarmă venit din Piatra-Neamț! Ce a declarat un medic veterinar

Isteria provocată de Ivermectina, semnal de alarmă venit din Piatra-Neamț! Ce a declarat un medic veterinar și poziția oficială a autorităților.

Decizia de a cumpăra Ivermectina pentru uz personal 

Recent, în spațiul public a apărut o știre conform căreia, tratamentul cu Ivermectină de la farmaciile veterinare, ar combate noul virus. În prezent, acest medicament se administrează antiparazitar pentru câini și pisici.

După ce au apărut în mediul public informații conform cărora Ivermectina ar fi o soluție miraculoasă pentru tratarea noului coronavirus, în Piatra-Neamț s-a produs o adevărată isterie printre oamenii care au venit să se aprovizioneze cu acest medicament, fără să cunoască și efectele negative.

Un medic veterinar cu un cabinet particular în zona Pieței Centrale din Piatra-Neamț a declarat:

„Oamenii au venit să ceară acest medicament, Ivermectină, cam acum 5-6 zile cred. Inițial au venit să ceară pentru ei și după ce au văzut că nu le dăm, au început să ceară pentru cățel. Acum, dacă veneau 5 clienți să-mi ceară Ivermectina, era plauzibil, se poate întâmpla să fie 5 căței cu râie, dar să se umple toți cățeii din județul Neamț în 6 zile cu râie, e mai puțin plauzibil. Inițial am încercat să le explic că nu e în regulă să ia astfel de pastile, să nu-și facă un rău cu mâna lor. Un sfert au înțeles, mi-au mulțumit, dar celelalte 3 sferturi au plecat nemulțumiți. După ce le-am spus că nu am, au început acuzațiile că de fapt nu vreau să le dau, începeau să mă înjure, îmi spuneau că sunt mână-n mână cu statul, că nu se vrea la noi în țară etc.”, a declarat Matei Tîrșu-Pîntea, medic veterinar.

Poziția oficială a epidemiologului Alexandru Rafila

Momentan, în România nu este autorizat acest medicament pentru uz uman, iar pentru achiziționarea în scopul administrării la animale, e nevoie de prescripție medicală de la un medic veterinar:

„Ideea ca oamenii să fie îndemnați să consume acest produs, profilactic, este total greșită și trebuie analizate care sunt consecințele acestei campanii în care se sugerează că Ivermectina poate fi luată pe termen lung, pentru că ne-ar apăra de Covid-19. Să iei un medicament foarte toxic pe perioadă îndelungată poate să genereze probleme foarte serioase”, a spus epidemiologul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Oragnizației Mondiale a Sănătății.

Nu există studii exacte care să demonstreze că Ivermectina ar fi utilă în combaterea coronavirusului.