Sari la conținut
Home » Își iubesc câinii stăpânii sau îi consideră niște bipezi ciudați care doar le pun masa? Ce spun experții în neurologie canină

Își iubesc câinii stăpânii sau îi consideră niște bipezi ciudați care doar le pun masa? Ce spun experții în neurologie canină

Beneficiile deâineii unui patruped; Foto: hillspet.com

În cazul în care pupăturile și coada care se mișcă precum o elice nu au fost sufieciente pentru a vă convinge că ai noștri câini ne iubesc necondiționat. Studiile au eliminat orice dubiu în această privință. 

Boroboațele pe care câinii le fac pentru a capta atenția stăpânii lor sunt legendare. Știrile sunt pline de povestioare despre patrupezii care îi conduc pe salvatori la stăpânii răniți sau despre câini eroi care-și protejează copiii de atacurile diverselor fiare.

Câinii ne iubesc cu adevărat sau ne consideră doar niște roboței care îi dădăcesc?

Ei bine, principala întrebare care a stat la baza studiului întreprins de oamenii de știință este următoarea: ne ajută câinii pentru că ne iubesc sau pentru că ne consideră un soi de roboței cu două picioare care le pun și le strâng  masa.

sursă foto:livescience.com; Un câine jucăuș linge fața unui băiat tânăr
sursă foto:livescience.com; un câine jucăuș linge fața unui copil

Dacă este să ne luăm după experți și studii, este foarte probabil ca, de fapt, câinii să iubească oamenii mai mult decât mâncarea. „Sunt pe deplin convinsă că ai noștri câinii ne iubesc. Nu există nicio îndoială în mintea mea”, a precizat Clive Wynne, profesor de psihologie la Arizona State University și director al Canine Science Collaboratory al Universității.

După moartea iubitului său câine, Newton, un alt cercetător pe numele său Gregory Berns de profesie neurolog la Universitatea Emory din Georgia și autor al mai multor cărți de specialitate, a devenit curios să afle ce simt și ce gândesc câinii. 

Astfel, și-a antrenat câinele, Callie, și alți câini să tolereze zgomotul din interiorul camerei de imagistică a unui RMN și apoi le-a analizat activitatea cerebrală. După care a supus câinii la o varietate de mirosuri și oameni străini sau cunoscuți.

 În timp ce partea cerebrală stimulată de simțul olfactiv s-a aprins pentru toți cei 12 câini, indiferent de cine era persoana sau câinele, doar mirosurile familiare au aprins nucleul caudat, o secțiune responsailă  de procesele mentale de nivel superior, printre care amintim emoția, motivația recompensa și sentimentul romantic.

Într-un studiu suplimentar efectuat pe 15 câini, publicat în 2016 în revista Social Cognitive and Affective Neuroscience, același Gregory Berns a constatat că 86% dintre patrupezi mai degrabă au fost stimulați de laudele primite decât de mâncăre.

sursă foto: livescience.com; Un bărbat mănâncă clătite la masă, în timp ce câinele său Jack Russell Terrier încearcă să fure o îmbucătură.
sursă foto: livescience.com; Un bărbat mănâncă clătite la masă, în timp ce câinele său Jack Russell Terrier încearcă să fure o îmbucătură.

Opt din zece patrupezi au ales stăpânul în locul castronului cu mâncare pentru câini

Deși este posibil să nu fi folosit echipamente atât de sofisticate, Wynne și colegii săi au descoperit, de asemenea, că este posibil ca patruperzii să prefere stăpânii în locul mâncării. Cercetătorii au pus la cale un experiment destul de simplu; în cele mai multe cazuri a fost vorba de un patruped lăsat într-o casă cu garaj.

După ce stăpânul câinelui a ajuns acasă, un asistent a plasat un castron cu mâncare pentru caini  într-un mic cerc în garaj la 2 metri și jumătate și în afara unui unghi față de ușă, în timp ce stăpânul stătea într-un cerc care se afla la 2 metri de ușă și în afara unui unghi opus. Opt din 10, câini și-au ales stăpânul în detrimentul mâncării”, a precizat Clive Wynne. 

Takefumi Kikusui de la Universitatea Azabu din Japonia, împreună cu ai săi colegi, a descoperit că patrupezii vor vărsa lacrimi atunci când se vor reuni cu un stăpân după o absență îndelungată, dar nu vor arăta aceeași profunzime  la întoarcerea unui alt om pe care animalul îl recunoaște, a raportat cercetătorul într-un studiu din 2022 publicat în revista Current Biology.

sursă foto: animalzoo.ro; iubirea necondiționată a câinilor

Animalele de companie și-au salvat stăpânii

Clive Wynne a dus cercetările mai departe și a analizat cât de departe ar fi dispus să meargă cel mai bun prieten al omului pentru a-și arăta dragostea față de stăpân. Inspirat de poveștile cu animăluțele care își dezgropau stăpânii după bombardamentele din Londra din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Wynne i-a pus pe stăpânii a 60 de câini să se urce în cutii și să pretindă că sunt în pericol, pentru a vedea dacă animalele de companie îi vor salva. Aproximativ 1 din 3 a făcut acest lucru, potrivit unui studiu din 2020 publicat în revista PLOS One.

„Acest lucru ar putea părea superficial dezamăgitor. Ce se întâmplă cu ceilalți doi câini? Lor nu le pasă?” a întrebat retoric Wynne. S-ar putea, a spusa cesta, dar nu și-au dat seama cum să intre în cutii chiar și atunci când știau că alimentele lor preferate au fost plasate acolo.

Totuși, înainte ca oamenii să se felicite, Wynne s-a grăbit să sublinieze că dragostea pe care o simt câinii nu este unică pentru oameni. „Câinii se nasc cu o capacitate remarcabilă de a forma legături emoționale puternice cu membrii oricărei specii pe care îi întâlnesc în primele trei luni de viață”, a precizat Wayne.

câini

Astfel, dacă un cățeluș se naște la o fermă, ar putea avea aceeași profunzime de emoție pentru o oaie, o vacă sau chiar o pisică, ca și pentru fermier. ”Eu le spun oamenilor, uitați-vă la evenimentele de zi cu zi”, cum ar fi atunci când veniți acasă la sfârșitul zilei.

„Dacă ai un câine, câinele tău va fi acolo la ușă și patrupedul tău va da din coadă. Aveți voie să observați acest comportament și să credeți ceea ce vă spune companionul dumneavoastră. Acesta este câinele tău care își exprimă emoțiile puternice la reîntâlnirea cu tine.”, potrivit livescience.com.