Sari la conținut
Home » Ingrijirea animalelor pe timp de caniculă

Ingrijirea animalelor pe timp de caniculă

Ingrijirea animalelor pe timp de caniculă. Și animalele suferă din pricina căldurii. Ce spun medicii veterinari despre tunderea pisicilor și câinilor pe timpul verii.  În aceste zile fierbinți ar fi bine să nu scoatem prietenii necuvântători la plimbări lungi, în razele soarelui, să le oferim multă apă și să fim atenți dacă apar semne de șoc termic.

Ingrijirea animalelor în zilele toride

 

Câinii pot fi scoși la plimbare dimineața devreme ori seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Chiar și așa, ar putea simți un disconfort mai ales cei cu botul turtit.

”Pentru pisici, apă la discreție, care să fie puțin mai rece decât temperatura camerei. Un cub, două de gheață nu strică niciodată, o ventilație corespunzătoare. La cățel, în casă, aceleași recomandări.

Problema la căței este că, la momentul în care ieșiţi cu el afară, se pot răni la pernuţe, se pot arde datorită faptului că asfaltul și betonul se încing foarte tare.

Aerul condiționat poate ajuta atâta timp cât nu este pus să bată direct pe animalul nostru de companie şi cât nu ajungem la niște temperaturi de 16-17°, pentru că atunci disconfortul e la fel de mare ca cel provocat de căldură.” a menționat pentru animalzoo.ro, medicul veterinar Andrei Popa.

Un stăpân iubitor de animale a declarat pentru PRO TV:

„Acasă are răcoare de la aer condiționat, în bucătărie sta pe ciment și se simte, zic eu, bine, dar afara nu, nu se simte bine. Sta cu limba scoasă, merge încet, n-ar cum să se simtă bine pe căldurile astea… nu mă simt eu”.

Când ieșim la plimbare temperatura asfaltului le-ar putea provoca arsuri

Alex Buzdea, medic veterinar, a declarat pentru stirileprotv.ro:

„De multe ori asfaltul, cimentul pe care ei merg poate ajunge până la 70 de grade și atunci o să ne trezim că avem arsuri pe pernuțe sau cățelul evită să iasă afară. Animalul nostru gâfâie mult mai mult, salivează, sau pot apărea voma și dezeghilibrul. Trebuie să avem grijă la semnele astea pentru căinii cu botul turtit, trebuie să avem grija cu ei la temperaturi de peste 20-25 de grade, deja au probleme respiratorii”.

Este bine să avem cu noi apă, pentru hidratarea câinilor. De asemenea, aceștia nu trebuie lașați în mașină sau în încăperi închise fară aerisire.

Nu ar trebui să uitam nici de animalele care trăiesc pe străzi. Ele sunt cele mai expuse să între în șoc termic

Anita Ciucu, consilier protecția animalelor:

„Atunci când vedem un animaluț fie pisică, fie câine pe stradă și este însetat, mai ales în perioada asta cu temperaturi ridicate, să le oferim puțină apă. Indiferent cum facem asta, din palma, dintr-o cutie improivizată, dintr-o sticlă tăiată, oricare ar fi metoda, să-i ajutăm, pentru că au nevoie, nu au stăpân și sunt ai străzii”.

Deși mulți stăpâni aleg în această perioadă să tundă câinii și pisicile, mulți medici veterinari nu recomandă acest lucru.

La feline blana reglează temperatura corpului. Cățeii pot fi tunși, însă nu foarte scurt, pentru că blana îi protejează de razele soarelui.