Sari la conținut
Home » Înălţarea Domnului. Ziua când Fecioara Maria a blestemat animalele. De unde vine Paştele Cailor

Înălţarea Domnului. Ziua când Fecioara Maria a blestemat animalele. De unde vine Paştele Cailor

Înălţarea Domnului. Astăzi, la 40 de zile de la Paști, ortodocșii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ziua când Fecioara Maria a blestemat animalele.Sărbătoarea „Paştele Cailor” are loc în ziua de Înălţarea la Cer a Mântuitorului, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşti.

De unde expresia „Colac peste pupăză”?

Mulți românii folosesc expresia „la Paştele Cailor“ cu sensul de „niciodată“ pentru că nu se știe cu exactitatea data pe care va cădea aceasta.Conform obiceiului, de Paștele Cailor, caii nu sunt puşi la căruţă și sunt lăsați să se odihnească. În alte zone, preoții chiar țin diferite slujbe pentru sănătatea cabalinelor. La Paştele Cailor, oamenii obişnuiesc să organizeze târguri şi să vândă animale. Această sărbătoare are o importanță deosebită la sud de Dunăre, în Bulgaria. Femeile din acea zonă pregătesc o turtă numită konceta, ce are formă de cal. După ce turta este sfinţită la biserică, ea se împarte stătenilor care au în grajd un cal.

Ce spune legenda despre această sărbătoare?

O legendă spune că, atunci când Fecioara Maria îl năștea pe Iisus în iesle, caii erau animalele care făceau mare gălăgie. Fecioara Maria i-ar fi blestemat pe aceștia să fie animale mereu flămânde, cu excepția unei singure zile pe an: Paștele cailor, notează shtiu.ro.