Sari la conținut
Home » Herniile la câini: cum apar și câte tipuri sunt

Herniile la câini: cum apar și câte tipuri sunt

Programul zilnic de mișcare al câinilor

Nu toate afecțiunile sunt ușor de identificat din punct de vedere fizic, iar noduli în diferite locuri pot însemna afecțiuni diferite. Dacă ați văzut vreodată un cățeluș cu buricul umflat sau o umflătură în apropierea coapsei interioare sau a anusului câinelui dumneavoastră, ar putea fi un semn de hernie.

Dar ce este o hernie și ce înseamnă atunci când câinele tău are una?

Ce sunt herniile la câini?

Herniile la câini sunt de fapt destul de frecvente. În afară de faptul că există o umflătură acolo unde nu ar trebui să fie una, ce sunt ele mai exact? La fel ca la oameni, o hernie apare atunci când un organ sau un țesut iese în afară printr-o ruptură sau o gaură în peretele unei cavități corporale și apare într-o zonă diferită de cea în care ar trebui să fie în mod normal.

Nu toate herniile nu pun viața în pericol, dar ar trebui totuși să fie verificate de un medic veterinar, deoarece există riscul de strangulare, întrerupere sau obstrucție a alimentării cu sânge a organului prins în hernie. În cazul în care o hernie este mică și implică mai degrabă grăsime decât un organ sau un țesut vital, medicul veterinar ar putea recomanda monitorizarea atentă a herniei.

Cu toate acestea, deoarece există întotdeauna îngrijorarea că un organ ar putea fi implicat, astfel încât este adesea recomandată corecția chirurgicală. Potrivit Dr. Jerry Klein, Chief Veterinary Officer pentru AKC, există diferite tipuri de hernii, clasificate în funcție de localizarea lor în corp.

Cele cinci tipuri de hernii

Cele cinci tipuri sunt:

Herniile diafragmatice: Acestea sunt denumite după diafragmă, o foaie de mușchi care separă inima și plămânii de organele abdominale. Atunci când apare o ruptură sau o gaură în acest mușchi, organele abdominale, cum ar fi stomacul, pot apăsa în sus în cavitatea toracică. Pentru acest tip de hernie, nu veți vedea umflături sau umflături externe, deoarece se întâmplă în interiorul corpului.

Herniile hiatale: Acestea implică, de asemenea, diafragma, dar în acest caz, hernia apare în deschiderea naturală în care se întâlnesc esofagul și stomacul. Stomacul sau alte organe abdominale pot ieși prin această deschidere, fără a lăsa o umflătură vizibilă din exterior.

Herniile inghinale: Acestea implică organe abdominale care ies în afară prin canalul inghinal, care este o mică deschidere în mușchii din zona inghinală. Acestea apar ca o umflătură în pliul interior unde piciorul din spate al câinelui se atașează de burtă.

Herniile perineale: Acestea implică o ruptură în mușchii diafragmei pelvine, care este un perete din partea inferioară a abdomenului care separă organele abdominale de rect. Un organ, cum ar fi prostata sau vezica urinară, poate împinge prin ruptură pentru a apărea chiar sub piele. Aceste hernii apar ca o umflătură în zona din jurul anusului.

Herniile ombilicale: Acestea apar în jurul ombilicului sau buricului câinelui. Acestea implică grăsimea abdominală sau o porțiune a organelor abdominale care împing în afara în jurul buricului. Ele arată ca o umflătură pe stomac și sunt situate chiar sub cutia toracică a câinelui.

Ce cauzează hernii la câini?

Deși herniile pot apărea în multe locuri diferite și pot afecta diverse organe, Dr. Klein explică că există trei cauze principale. „Unele hernii la câini sunt genetice, unele sunt secundare unor traumatisme, iar altele sunt secundare unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi sarcina sau sforțarea pentru a defeca.”

O hernie genetică sau congenitală este prezentă la naștere. Toate tipurile de hernie pot apărea în acest fel, dar herniile ombilicale, cel mai frecvent tip de hernie, sunt întotdeauna congenitale. În timp ce fătul se dezvoltă în uterul mamei, vasele de sânge de la mamă trec printr-o deschidere în mușchii abdominali ai fătului, cunoscută sub numele de inel ombilical. În mod normal, acest inel se închide după naștere, dar la unii căței, rămâne parțial deschis, permițând organelor să se strecoare prin el.

Herniile secundare pot apărea dacă câinele are o leziune traumatică, cum ar fi lovirea de către o mașină. Orice ruptură internă rezultată în urma coliziunii, cum ar fi în diafragmă, poate duce la deplasarea organelor. Rănile provocate de mușcături de animale, cum ar fi în urma unei lupte între câini sau a atacului unui animal sălbatic, pot duce, de asemenea, la o hernie secundară dacă dinții celuilalt animal rup stratul muscular intern, lăsând pielea destul de intactă.

De exemplu, dacă un câine are constipație frecventă și se încordează pentru a defeca, poate contribui la apariția unei hernii perineale prin solicitarea mușchilor din diafragma pelviană. Sau esofagita cronică (când esofagul se inflamează) poate fi legată de apariția unei hernii hiatale.

Care sunt semnele de hernii la câini?

Împreună cu diferitele tipuri de hernii, acestea vin, de asemenea, în dimensiuni variate și pot apărea în diferite locații din corp. Din această cauză, semnele care ajută la identificarea herniilor pot fi diferite. În unele cazuri, cum ar fi o hernie ombilicală mică, este posibil să nu existe alte simptome în afară de o umflătură. În alte cazuri, este posibil să observați semne comportamentale sau fizice. Există simptome care sunt de obicei asociate cu fiecare tip de hernie:

Herniile diafragmatice au impact asupra cavității toracice, astfel încât este posibil să vedeți câinele dumneavoastră respirând rapid și superficial

Hernia inghinală poate cauza dificultăți la urinare dacă vezica urinară este prinsă în hernie.
Herniile hiatale implică stomacul, așa că pot provoca vărsături, vărsături cu sânge, regurgitare, salivare și probleme de respirație.

Herniile perineale pot avea ca rezultat faptul că câinele dumneavoastră se străduiește să facă caca.
Hernia ombilicală, în cazuri rare, poate prinde un organ, cum ar fi intestinul, vezica urinară sau intestinul subțire. Acest lucru va strangula organul (va întrerupe alimentarea cu sânge), necesitând o intervenție chirurgicală de urgență. Într-o astfel de situație, câinele dumneavoastră va resimți durere, ceea ce poate duce la letargie, pierderea poftei de mâncare, greață sau vărsături.

Poate fi prevenită hernia la câini?

Nu puteți preveni herniile congenitale, deoarece câinele dumneavoastră se naște cu ele. Dar puteți reduce riscul de hernii provocate de traumatisme care rezultă în urma acestora prin supravegherea câinelui dumneavoastră și prin menținerea unui mediu sigur atât în interior, cât și în exterior.

Lucruri care par simple, cum ar fi să vă învățați câinele limitele curții sau să vă asigurați că ascultă atunci când este chemat, pot ajuta într-o situație în care ar putea fi tentat să alerge pe drum, pot face o diferență uriașă. Atunci când nu se află într-o zonă împrejmuită sau în interior, țineți câinele în lesă și practicați bunele maniere în lesă. Acest lucru vă va ajuta să vă țineți câinele sub control chiar dacă este distras de factori externi.