Sari la conținut
Home » Ghidul acvaristului începător! Cum să îți creezi un colț de natură în casă

Ghidul acvaristului începător! Cum să îți creezi un colț de natură în casă

Ghidul acvaristului începător! Cum să îți creezi un colț de natură în casă.

Tot ceea ce trebuie să știi dacă vrei să îți achiziționezi un acvariu!

Acvaristica este un hobby foarte interesant pentru o bună parte dintre oameni. Însă, nu totul este atât de ușor pe cât pare! Simpla cumpărare a unui acvariu în care să pui niște pești se poate termina tragic pentru micile nevertebrate.

În primul rând trebuie asigurate condiții de viață prielnice peștilor și plantelor, cât mai asemănătoare cu cele din natură. Diferă temperaturile de la o specie la alta, iar unii pot deveni destul de agresivi dacă sunt puși în același loc cu alte specii „rivale”.

Specialiștii în domeniu ne recomandă un acvariu inițial cu o valoare de 30-50 de litri deoarece nu costă foarte mult, putând fi ulterior folosit în alte scopuri. Cu toate că un acvariu mai mare se întreține mai ușor, un acvariu mai mic vă va învăța procedurile necesare.
Decorul acvariului!
Acvaristul amator dorește de multe ori să facă un decor acvatic care să fie agreabil atât pentru spectatori cât și pentru peștii care locuiesc în el. Chiar dacă estetica este importantă, acest criteriu nu este primul de luat în considerare. Esențialul este să oferim peștilor un mediu de viață cât mai apropiat posibil de cel pe care îl întâlnesc în mediul natural.

Echipamentele necesare!

Pentru o adaptare a vieții peștilor cât mai aproape de cea naturală, veți avea nevoie de: pompă de aer, încălzitor cu termostat, filtru pentru curățarea apei, neon pentru iluminatul acvariului și creșterea plantelor, o plasă cu care să mutați peștii și eventual o găleată sau un alt recipient.

Substratul acvariului!

Este recomandat un substrat compus din pietriș + nisip, de preferat un nisip cu granulația mai mare pentru a nu sufoca rădăcinile plantelor. Substratul ar trebui să aibă 3-5 cm adâncime.

Plantele din acvariu!

Plantele sunt foarte importante pentru un acvariu. Nu doar pentru faptul că ele consumă substanțele organice descompuse din bazin, dar au un rol și de oxigenare și înfrumusețare.

Hrana!

Fiecare pește are un regim variat de mâncare, de aceea este foarte important să întrebați un specialist atunci când vreți să achiziționați un anumit tip de pești. Este important să hrăniți peștii de 2-3 ori pe zi, dar nu în cantități mari.

Apa!

Marea majoritatea dintre noi va folosi apa de la robinet pentru schimbarea apei din acvariu, de aceea trebuie să aveți grijă la clor! Folosiți o piatră de aer și un încălzitor pentru a grăbi schimbatul apei, și niciodată să nu schimbați mai mult de 10-30% din cantitatea totală.

Și cel mai important lucru, peștii!

Este foarte important ce pești alegeți! Pentru acest lucru, întrebați un specialist de la magazinul de animale de unde vreți să îi și cumpărați.

Peștii diferiți nu sunt compatibili din mai multe motive, dar totul se reduce la concurență, iar o anumită specie va fi mai pretențioasă decât alta.

Cu toate că par multe informații pentru început, cu răbdare și cât mai multe informații, întreținerea unor pești prin intermediul unui acvariu vă va aduce un nou hobby relaxant în viață.