Sari la conținut
Home » Gastrita la câini. Cauze, simptome și tratament

Gastrita la câini. Cauze, simptome și tratament

Îngrijirea dinților la câini este de o importanță crucială

Dacă observați că patrupedul dumneavoastră vomită excesiv, este posibil să aibă gastrită din cauza unei inflamații a mucoasei stomacale. Uneori, gastrita este acută, ceea ce înseamnă că are un debut brusc și recent, așa cum ar putea fi declanșată de ingestia de materii toxice.

Alteori, gastrita este cronică, sugerând o cauză de bază mai severă. Simptomele includ sânge în vărsături, scaun anormal și scăderea apetitului. Medicul veterinar va efectua o serie de teste pentru a diagnostica gastrita, fie ea acută sau cronică, și va trata afecțiunea în consecință. Prognosticul depinde de ceea ce cauzează gastrita.

Ce este gastrita?

Gastrita este inflamația stomacului și a mucoasei acestuia, caracterizată de obicei prin episoade de vărsături și/sau inapetență. Atunci când funcționează în mod normal, mucoasa stomacului protejează împotriva acidității, a detergenților, a bacteriilor și a schimbărilor de temperatură și repară țesuturile deteriorate.

Gastrita poate fi acută, cu o apariție bruscă a simptomelor atribuibilă unei cauze specifice, sau cronică, în cazul în care simptomele sunt persistente și necesită un diagnostic mai cuprinzător.

Atunci când mucoasa este inflamată, nu poate proteja stomacul câinelui de materiile străine și dăunătoare, ceea ce duce la un răspuns gastro-intestinal de stres. Iritarea mucoasei gastrice poate duce la apriția la mai multe daune cauzate de acidul gastric și poate duce la vărsături. Dacă nu este tratată, gastrita cauzează ulcere și infecții.

Simptomele gastritei la câini

Simptomele gastritei sunt de obicei identificabile și incredibil de inconfortabile pentru un câine. Cel mai clar semn de gastrită sunt vărsăturile intense. Dacă bănuiți că animalul de companie are gastrită, vizitați imediat medicul veterinar.

Vărsăturile pot varia în intensitate și frecvență. Vărsăturile cauzate de gastrită pot arăta diferit de un caz ușor de deranjament stomacal. Vărsăturile cauzate de gastrită pot fi negre, sângeroase, pot conține bilă sau pot fi spumoase. Dacă gastrita câinelui este rezultatul mâncării a ceva iritant, mâncarea sau materia străină poate apărea, de asemenea, în voma.

Gastrita poate determina câinele dumneavoastră să elimine sânge în scaun, care va fi probabil sub formă de diaree. Scaunul poate apărea, de asemenea, negru și gudronat. Dacă observați sânge în scaunul câinelui dumneavoastră, vizitați imediat medicul veterinar, deoarece poate fi și un semn al sindromului de diaree hemoragică.

Scăderea apetitului

Câinele dumneavoastră poate suferi de o scădere a poftei de mâncare (anorexie) dacă se confruntă cu gastrită, ceea ce îl poate face, de asemenea, să se poarte letargic. În plus față de vărsături, scăderea apetitului poate duce la pierderea în greutate.

Gastrita poate provoca dureri abdominale severe la câini, ceea ce poate determina câinele să își arcuiască spatele. Stomacul câinelui dumneavoastră poate fi sensibil la atingere, de asemenea.

Care sunt cauzele gastritei la câini?

Gastrita acută este o problemă frecvent întâlnită la câini. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de o indiscreție alimentară, ceea ce înseamnă că câinele dumneavoastră a mâncat ceva ce nu ar fi trebuit să mănânce.

Dacă patrupedul dumneavoastră mănâncă un element străin, nealimentar, acesta poate inflama mucoasa stomacului și poate provoca gastrită. Printre obiectele străine se numără hainele, pietrele, materialele plastice, oasele și hârtia.

Alimente periculoase pentru animalul de companie

Unele alimente nu sunt potrivite pentru câini și, dacă sunt ingerate, pot provoca gastrită. Printre aceste alimente se numără strugurii, avocado, ciocolata, nucile și nuca de cocos. Chiar dacă animalul de companie nu mănâncă alimente dăunătoare, un exces de hrană obișnuită pentru câini poate provoca, de asemenea, inflamație și gastrită. De asemenea, este posibil să descoperiți că câinele dumneavoastră este alergic la un ingredient din hrana sa, ceea ce poate provoca inflamații repetate, ducând la gastrită cronică.

Ingestia de substanțe toxice

Dacă animalul de companie ingerează materiale toxice, în special articole care conțin substanțe chimice sau medicamente pentru oameni, poate apărea gastrita. Țineți-vă câinele departe de substanțe precum Advil, produse de curățare, produse de mulcire și nisip pentru pisici. În plus, unele plante sunt toxice pentru câini și pot provoca inflamații ale stomacului. Printre aceste plante se numără narcisele, albăstrelele și lalelele.

Mai multe boli sistemice care nu au legătură cu ingestia de materii nocive pot provoca gastrită secundară. Afecțiuni precum pancreatita, boli de ficat sau o infecție virală sau bacteriană pot provoca o inflamație periculoasă a stomacului.

Tratament și prevenire

Odată ce medicul veterinar a identificat agentul inflamator, acesta va fi eliminat din dieta câinelui dumneavoastră sau va fi făcut inaccesibil din punct de vedere fizic. Multe cazuri de gastrită acută necesită doar tratamentul simptomelor și se pot rezolva fără o intervenție medicală extinsă.

Medicul veterinar vă poate sfătui ca animalul de companie să nu fie hrănit timp de 24-48 de ore și ca, odată ce poate mânca fără să vomite, să îl hrăniți doar cu alimente fade, ușor digerabile. Dacă acest lucru nu este suficient, medicul veterinar îi poate administra și antibiotice și medicamente împotriva vomei.

În cazul în care câinele dumneavoastră s-a deshidratat din cauza vărsăturilor excesive sau nu poate să rețină apa, poate fi spitalizat și i se poate administra lichid prin perfuzie. În cazul în care cauza gastritei este imputabilă unei afecțiuni mai grave, care stă la bază, planul de tratament al veterinarului dumneavoastră va aborda împreună boala primară și gastrita secundară.

Singura modalitate de a preveni gastrita acută este să faceți tot posibilul pentru a vă asigura că câinele dumneavoastră nu ingerează nimic dăunător. Chiar dacă faceți totul cum trebuie, câinii pot dezvolta totuși gastrită, iar o cauză specifică nu poate fi întotdeauna determinată, potrivit thesprucepets.com.