Sari la conținut
Home » Foto. Unic în lume. Clonare reușită, o specie pe cale de dispariție poate fi salvată

Foto. Unic în lume. Clonare reușită, o specie pe cale de dispariție poate fi salvată

O specie pe cale de dispariție poate fi salvată datorită unei clonări reușite realizată de către un grup de geneticieni chinezi. Ei au bifat o performanță uriașă în domeniu, reușind să o cloneze pe Maya, primul lup arctic venit pe lume la 10 iunie, dar dezvăluită publicului după o sută de zile de la naștere.

Este un pui de lup arctic sălbatic, de culoare gri-maro, cu o coadă stufoasă. Compania de originie chineză, Sinogene Biotechnology, cu sediul la Beijing, cea care a clonat-o, spune că Maya se află într-o stare perfect sănătoasă.

În timpul desfășurării unei conferințe de presă, oamenii de știință care au avut contribuție la acest demers, au arătat mai multe clipuri cu Maya făcând diferite lucruri, de la joacă până la odihnă.

A fost nevoie de doi ani pentru a realiza clonarea

S-au depus eforturi în amănunt, cu o deosebită atenție și grijă pentru ca, după doi ani de zile să apară Maya, fiind primul caz de acest gen din lume.

„După doi ani de eforturi minuțioase, lupul arctic a fost clonat cu succes. Este primul caz de acest gen din lume”, a declarat Mi Jidong, directorul general al companiei.

Procedura se numește „transfer nuclear de celule somatice”

Maya a fost clonată folosind aceeași metodă pe care alți cercetători au folosit-o și la oaia Dolly, născută în Scoția, în anul 1996, fiind primul mamifer clonat. Lupoaica Maya a fost născută de un câine Beagle, o femelă căreia i s-a implantat în uter un embrion, care inițial a fost un material genetic prelevat de la alt lup și apoi transformat în embrion, pentru ca ulterior să fie poziționat în uterul câinelui pentru a se dezvolta și a fi născut. Maya și mama ei surogat se înțeleg de minune și sunt cele mai bune prietene de joacă.

Oamenii de știință au reușit să creeze 85 de embrioni, care au fost transferați în uterul a șapte beagles – ducând la nașterea unui lup arctic sănătos, precizează CNN.

„Tehnologia de clonare oferă un bun punct de intrare pentru protecția animalelor sălbatice pe cale de dispariție, ceea ce reprezintă o mare contribuție la protecția biodiversității”, a declarat He Zhenming, directorul Institutului pentru Resurse Animale de Laborator al Institutului Național pentru Controlul Alimentelor și Drogurilor din China.

El a afirmat că această reușită de clonare a Mayei a fost un „eveniment de referință, care are o mare importanță pentru protecția vieții sălbatice din lume și restaurarea speciilor pe cale de dispariție”.

Tehnologia de clonare a mai fost folosită și în anul 2020

La sfârșitul anului 2020, s-a mai folosit tehnologia de clonare pentru a crea un dihor sălbatic cu picior negru, tot pe cale de dispariție și acesta.

Acum, o specie pe cale de dispariție poate fi salvată, datorită acestei clonări a Mayei, o reușită care deschide posibilitatea unui real ajutor de a salva această specie aflată în pericol de dispariție.