Sari la conținut
Home » Foto. Descoperire neobișnuită. Ce vietate înspăimântătoare trăiește în gura unui pește în locul limbii sale

Foto. Descoperire neobișnuită. Ce vietate înspăimântătoare trăiește în gura unui pește în locul limbii sale

O descoperire neobișnuită a avut loc într-un parc dintr-un stat american, când în gura unui pește din specia Micropogonias undulatus, acolo unde ar fi trebuit să fie limba sa, a fost găsit un parazit cu ochi și multe picioare.

Un angajat al Parcului de Stat Glaveston Island din vestul costei Golfului, în Texas, a făcut această descoperire. În gura deschisă a peștelui, în locul limbii, se aflau multe picioare însoțite și de ochi.

Un izopod din genul Cymothoa a înlocuit limba peștelui

Femelele din acest grup de crustacee migrează în sus de pe branhiile peștelui, ciupesc și elimină sângele care alimentează limba până în momentul în care organul se atrofiază și cade. Ele se atașează apoi de gura peștelui, continuând să se înfrupte din sângele prizonierului lor timp de ani de zile.

„Este singurul caz cunoscut în care un parazit înlocuiește din punct de vedere funcțional organul unei gazde”, a transmis lucrătorul parcului din Texas, pe pagina sa de Facebook, potrivit Science Alert.

Mark Fisher, director științific la Texas Parks and Wildlife, a explicat că acești paraziți sunt destul de comuni la unele specii de pești, cum ar fi peștele de mare. Deși nu a văzut niciodată până acum unul la acest tip de pește din specia Micropogonias undulatus, un studiu din 2015 a constatat că izopodele sunt atașate de această gazdă.

Parazitul poate atinge o lungime de 8 milimetri

Potrivit unui studiu din anul 2013, izopodul nu influențează obiceiurile de hrănire ale unora dintre peștii pe care îi infectează, în schimb, poate duce la o reducere a creșterii lor.

Acest lucru poate fi influențat de faptul că peștele primește mai puțin oxigen pe termen lung, din cauza faptului că care se află în gura peștelui îi blochează absorbția și filtrarea oxigenului din apă, astfel producându-se un stres respirator.

Pe de altă parte, unii cercetători sunt de părere că acest fapt se întâmplă din cauza faptului că parazitul consumă toți nutrienții.

Biologul Kory Evans, de la Universitatea Rice, a făcut și el o descoperire neobișnuită, întâlnind în mod neașteptat un alt izopod în timp ce scana peștișori pentru a studia evoluția acestora. În timp ce impostorii limbii continuă să apară, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre aceste specii.

Aceste izopode sunt hermafrodiți protandri

Acest izopod se transformă în mascul după ce găsește o gazdă potrivită și se atașează de branhiile peștelui pentru a se hrăni. Acești paraziți sunt hermafrodiți protandri, ceea ce înseamnă că indivizii se pot dezvolta ca masculi, înainte de a se transforma ulterior în femele pentru a se reproduce.

În acest caz, masculii se află de obicei pe branhii, înainte de a migra spre gură. Această schimbare ar putea avea loc doar atunci când există mai multe izopode care acaparează branhiile peștelui, astfel încât cel care devine femelă să poată fi fecundat de celălalt.

Odată ce parazitul și-a îndeplinit scopul vieții sale, reproducerea, el cade, lăsând bietul pește să se zbată fără limbă, care va muri, dacă nu l-a omorât deja.