Sari la conținut
Home » Factorii declanșatori ai stresulului la câini. Obiceiul neștiut care afectează bunăstarea animalelor de companie

Factorii declanșatori ai stresulului la câini. Obiceiul neștiut care afectează bunăstarea animalelor de companie

sursă foto: e-vet.ro

Toată lumea își pierde cumpătul din când în când. Din nefericire, uneori animalele noastre de companie ajung la capătul răbdării, pentru că sunt pur și simplu cele care se află în imediata apropiere atunci când se întâmplă ceva. 

Dar să țipi la cățelul tău nu este deloc inofensiv. Doar pentru că nu vă înțeleg cuvintele, nu înseamnă că furia nu are un impact profund asupra lor. Un nou studiu despre câini face lumină asupra motivelor pentru care nu ar trebui să țipați niciodată la cel mai bun prieten blănos.

Efectele negative ale comportamentului agresiv asupra câinelui

Studiul a fost realizat de o echipă de la Universitatea din Porto și dezvăluie consecințele negative ale țipatului la câinele tău. Dr. Ana Catarina Vieira de Castro a condus studiul cu 92 de animale de companie

Caninii au fost separați în două grupuri: cei dresați cu întărire pozitivă adică prin recompensare (cum ar fi dulciuri și jocuri) și cei dresați prin metoda aversivă (smucituri în lesă, țipete). Apoi au măsurat nivelul de stres al câinilor, determinat prin linsul, lătratul și ridicarea picioarelor. De asemenea, au monitorizat nivelurile de relaxare. 

În cele din urmă, cercetătorii au folosit mostre de salivă de la cățel pentru a evalua nervozitatea și anxietatea. Ei au analizat nivelurile de cortizol și alte substanțe chimice asociate cu stresulCâinii antrenați cu dresaj aversiv au avut niveluri mai ridicate de stres decât grupul de întărire pozitivă. Acest lucru, poate, nu este surprinzător.

Efectele nefaste ale țipatului la câine sunt de lungă durată

Dar ceea ce a fost revelator a fost faptul că patrupezii la care se țipase au continuat să prezinte niveluri ridicate de cortizol la o lună întreagă după începerea studiului. „Rezultatele noastre arată că acei câini de companie care au fost dresați prin metode mai dure au o bunăstare mai slabă decât patrupezii dresați prin metode bazate pe recompense, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, au declarat cercetătorii.

Între timp, cățeii tratați cu compasiune au fost mai calmi și mai stabili, chiar și  la câteva săptămâni bune după experiment.

Cu alte cuvinte, modul în care vă tratați astăzi prietenul dumneavoastră cu patru picioare are implicații de durată pentru sănătatea și starea lor de spirit mult timp în viitor. Așa că, indiferent ce se întâmplă în viața ta, nu te răzbuna pe câinele tău.