Sari la conținut
Home » Ești alergic la câini? Care sunt simptomele?

Ești alergic la câini? Care sunt simptomele?

Ai un cățel bipolar?

Ești alergic la câini? Alergia la câini este o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumite proteine și substanțe chimice prezente în saliva, pielea, urina și secrețiile glandelor sebacee ale câinilor. Aceste substanțe, numite alergeni, pot fi transferate pe părul de câine și pot intra în contact cu pielea sau să fie inhalate de oameni, declanșând reacții alergice.

Deși termenul „alergie la părul de câine” este adesea folosit, părul în sine nu este cauza alergiei, ci purtătorul de alergeni.

Ești alergic la câini?

Simptomele alergiei la câini pot varia de la ușoare la severe și pot afecta multiple sisteme ale corpului. Iată câteva dintre cele mai comune simptome:

1. Respiratorii: Strănuturi frecvente, tuse, senzație de mâncărime sau constricție în gât, congestie nazală, secreții nazale abundente, dificultăți de respirație, astm sau exacerbarea astmului existent.

2. Oftalmologice: Mâncărime și înroșire a ochilor, lacrimare excesivă, senzație de corp străin în ochi.

3. Cutanate: Mâncărime, înroșire a pielii, urticarie (erupții cutanate), umflături, eczeme, leziuni pe piele.

4. Gastrointestinale: Simptomele pot include dureri abdominale, greață, vărsături și diaree.

5. Generale: Oboseală, senzație generală de rău, iritabilitate.

Frecvența alergiei la câini poate varia de la o persoană la alta

În cazuri severe, reacțiile alergice la câini pot evolua către șoc anafilactic, o reacție alergică gravă care pune în pericol viața și necesită asistență medicală de urgență.

Frecvența alergiei la câini poate varia de la o persoană la alta. Într-un studiu din 2013 realizat în Germania, s-a arătat că aproximativ 7% dintre adulți erau sensibili la alergenii specifici ai câinilor.

Dar doar aproximativ o treime dintre aceștia au prezentat reacții alergice. Comparativ cu alergiile la acarienii din casă, alergia la câini este mai puțin frecventă.

Este important să consulți un medic dacă ai suspiciuni cu privire la o alergie la câini. Sau dacă ai experimentat simptome alergice. Medicul poate efectua teste de alergie pentru a identifica alergenii specifici la care ești sensibil și poate recomanda un plan de gestionare a alergiilor.

Poate include tratamente medicale sau măsuri pentru a reduce expunerea la alergeni. Este important să nu ignori simptomele alergiei la câini, deoarece acestea pot deveni mai severe și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții tale, conform zooplus.ro.