Sari la conținut
Home » Este momentul să vă castrați câinele? Iată ce ar trebui să luați în considerare

Este momentul să vă castrați câinele? Iată ce ar trebui să luați în considerare

Cum îmi dau seama dacă câinele meu a făcut febră?

Este momentul. Ca posesor de animal de companie, veți auzi multe despre sterilizare și castrare. Multe organizații fac campanii pentru educație și accesul la aceste proceduri. Dar acest lucru se face în principal în scopul controlului populației și nu neapărat pentru sănătatea câinelui. Cu toate acestea, sterilizarea câinelui dumneavoastră – sau castrarea – poate avea multe beneficii.

Ddiscuția cu medicul veterinar este cea mai sigură modalitate de a lua cea mai bună decizie pentru câinele dumneavoastră. Până atunci, iată câteva fapte și mituri despre castrarea câinilor masculi care vă pot ajuta să vă informați și să luați decizia potrivită.

Este momentul: Castrarea câinelui îl va schimba?

Este momentul: Câine cu lesa
Este momentul: Câine cu lesa la plimbare prin parc

Deși castrarea câinelui dumneavoastră mascul are multe beneficii pentru sănătate, acesta va experimenta doar schimbări fizice minore.

Cu siguranță veți observa absența testiculelor lor, precum și câteva cicatrici chirurgicale. Dar acestea vor deveni aproape invizibile pe măsură ce prietenul dumneavoastră se vindecă.

Cele mai mari diferențe vor apărea imediat după intervenție, dar cele mai multe dintre acestea vor fi temporare, de asemenea. Un câine nu își pierde personalitatea sau vitalitatea când este castrat. Dar absența testosteronului vine cu câteva schimbări comportamentale.

Castrarea unui câine îl face să fie mai calm?

Deși castrarea câinelui poate duce la un comportament mai calm pe termen lung, nu este întotdeauna atât de simplu.

Unii stăpâni de animale de companie se așteaptă la o schimbare completă a comportamentului după intervenție. Dar efectele pe care testosteronul le-a avut deja asupra corpului și minții câinelui dumneavoastră nu pot fi complet inversate.

Prezența testosteronului nu forțează anumite comportamente să aibă loc, dar le face mai probabile. Acesta este motivul pentru care castrarea este un mod de a ajuta câinele dumneavoastră să înceteze să reacționeze agresiv sau să manifeste comportamente teritoriale.

Iată câteva comportamente bazate pe testosteron care pot fi, de asemenea, semne că pentru animalul dumneavoastră castrarea poate fi o soluție:

  • Comportament agresiv
  • Marcharea teritoriului cu urină
  • Neascultarea comenzilor
  • Creșterea dorinței sexuale
  • Răspunsul scăzut la frică
  • Rătăcirea și părăsirea proprietății pentru a căuta parteneri

Alt factor de luat în considerare este că mulți câini masculi devin temporar mai agresivi după castrare. Unii atribuie acest lucru dezechilibrelor hormonale. Deși unele rase sunt statistic mai susceptibile decât altele să manifeste astfel de comportamente după intervenție.

Nu uitați că micuțul dumneavoastră prieten este probabil confuz și se simte rău după anestezie, așa că aveți răbdare!

Este momentul: Ce spun cercetările recente

Deși mesajele transmise de medicii veterinari sau organizațiile de salvare sunt pentru, castrarea câinelui dumneavoastră mascul nu este întotdeauna soluția de a fi „fericiți până la adânci bătrâneți”. Desigur, beneficiile sunt evidente, dar noile cercetări dezvăluie posibile dezavantaje ale sterilizării sau castrării.

Un motiv ar fi că această procedură ar putea crește probabilitatea dezvoltării anumitor tipuri de cancer. O echipă de cercetare de la Universitatea din California, Davis, a comparat diferențele pe termen lung în ceea ce privește sănătatea între câinii aceleiași rase care fuseseră sau nu sterilizați.

Rezultatele au variat în rândul a 35 de rase. Unii, precum Golden Retriever, aveau de 3 sau 4 ori mai multe șanse să dezvolte displazie de șold și anumite tipuri de cancer dacă au fost sterilizați. În timp ce alte rase – precum majoritatea celor sub 20 de kilograme – nu au avut nicio diferență semnificativă între câinii sterilizați sau intactiți.

Care este perioada optimă

De fapt, unele dintre rezultatele obținute par să contrazică credințele populare despre această intervenție chirurgicală. În timp ce mulți au crezut că castrarea unui câine scade riscul de cancer de prostată, cercetările sale au dezvăluit că acesta este mai frecvent la masculii castrați decât la cei netratați.

Cercetarea a mai demonstat că vârsta la care are loc castrarea face diferența. Momentul potrivit variază semnificativ în funcție de dimensiune, rasă și, posibil, chiar de anumitori factori genetici individuali.

În general, vârsta medie de castrare (și sterilizare) a crescut. Cu toate acestea, este recomandat ca un câine mic să fie castrat mai devreme decât unul mare – înainte de un an pentru rasele mici, între 12 și 18 luni pentru un câine de dimensiuni medii sau mari. În cazul femelelor, s-ar putea să alegeți să așteptați până după primul lor ciclu. Medicul veterinar vă poate recomnada perioada optimă, în funcție de fiecare câine, conform pawtracks.com.