Sari la conținut
Home » Este laptele bun pentru pisică?

Este laptele bun pentru pisică?

Este bun laptele pentru pisică? Sursa foto: dreamstime.com

Este laptele bun pentru pisică? Imaginea populară a pisicilor care beau lapte a apărut în secolul al XIX-lea. Când pisicile și câinii au devenit subiecte populare pentru artiști. Pe măsură ce Revoluția Industrială a progresat și tot mai mulți oameni s-au mutat în orașe, numărul de proprietari de pisici și câini a crescut.

Artiștii au fost din ce în ce mai des solicitați să picteze lucrări încântătoare cu animale de companie. Artistul francez Alfred-Arthur Brunel de Neuville a desenat adesea pisici care beau din boluri cu lapte. Lucrările sale au fost foarte populare în timpul vieții lui.

Este laptele bun pentru pisică?

Cu toate acestea, a oferi lapte pisicilor adulte ar putea chiar să le facă mai mult rău decât bine. Pisicile își pierd adesea toleranța la lactoză pe măsură ce îmbătrânesc, așa cum se întâmplă și la oameni.

,,Pentru majoritatea pisicilor, capacitatea de a digera lactoza scade după perioada de alăptare”, a declarat Nathalie Dowgray, șefa Societății Internaționale de Medicină Felină din Marea Britanie.

,,Ca urmare, laptele poate cauza probleme digestive la pisici și poate duce la simptome precum diareea sau vărsăturile”, a mai adăugat aceasta.

Unele pisici au capacitatea de a digera laptele când sunt adulte. Cu toate acestea, ,,nu există beneficii nutritive suplimentare în a oferi pisicii tale lapte de vacă dacă li se oferă hrană completă și echilibrată de înaltă calitate pentru pisici.

,,Laptele de vacă este bogat în grăsimi. O farfurie de lapte pentru o pisică este ca și cum ai mânca o pizza întreagă de 30 de centimetri”, a notat People’s Dispensary. Prin urmare, laptele de vacă poate duce la obezitate.

Laptele de vacă sau laptele de capră, nu sunt înlocuitori potriviți

În plus, laptele de vacă conține niveluri ridicate de fosfor. Acest lucru înseamnă că este mai bine pentru pisici să-l evite dacă au fost diagnosticate cu boală renală.

Fosforul poate afecta sănătatea rinichilor pisicilor, conform unui studiu din 2017 publicat în Journal of Feline Medicine and Surgery.

Pisicile pot totuși să își dorească lapte în ciuda problemelor pe care le cauzează. Acestea ar putea să-l asocieze cu amintirea de când erau pui. Sau pur și simplu le-ar putea plăcea gustul grăsimii din lapte.

,,Puii de obicei beau laptele mamei lor până când sunt complet înțărcați. Puii care necesită hrănire manuală, în situații precum boala sau pierderea mamei lor, ar trebui să fie hrăniți cu un înlocuitor de lapte pentru pisici, formulat cu grijă, care să îndeplinească cerințele lor nutritive”, a spus Dowgray.

,,Alte tipuri de lapte, cum ar fi laptele de vacă sau laptele de capră, nu sunt înlocuitori potriviți, deoarece nu conțin suficientă proteină sau grăsime pentru a satisface necesitățile de creștere și dezvoltare ale unui pui de pisică”, a  mai afirmat Dowgray.

Medicii veterinari pot recomanda înlocuitori de lapte pentru pisici de înaltă calitate, care sunt siguri și formulați corect pentru puii de pisică, conform livescience.com.

Etichete: