Sari la conținut
Home » Dresajul are și părțile sale mai puțin plăcute!

Dresajul are și părțile sale mai puțin plăcute!

Cățelul tău mănâncă mere!

Dresajul are și părțile sale mai puțin plăcute! Deși mulți vorbesc despre partea frumoasă a dresajului, care implică utilizarea stimulilor pozitivi, este evident că rezultatele dorite nu pot fi obținute fără corecții mecanice.

În mod incontestabil, dresajul modern nu ar putea exista fără stimuli, cum ar fi hrana sau obiectele mobile. De multe ori, acești stimuli sunt direcționați către diferite vârste, cu puii fiind atrași mai degrabă de hrana decât de obiecte mobile.

Dresajul are și părțile sale mai puțin plăcute!

Într-un anumit moment, oricare dintre acești stimuli poate deveni insuficient de tentant în comparație cu alții. Poți să-ți imaginezi ușor cum hrana sau obiectul mobil nu mai au aceeași valoare atunci când câinele întâlnește un partener de joacă sau când un mascul simte o femelă în călduri.

Prin urmare, în anumite cazuri, corecția mecanică este indispensabilă, chiar dacă majoritatea instructorilor se mândresc că utilizează metode bazate pe stimulare pozitivă.

Este important să nu confundăm corecția cu abuzul și să nu ezităm să o aplicăm atunci când este necesar. Printre situațiile în care se recomandă aplicarea corecției se numără:

  • Câinele sare cu picioarele murdare pe stăpân sau musafir. În acest caz, poți ridica genunchiul și lăsa câinele să se lovească în piept când sare, să îl calci pe lăbuțele din spate sau să îl prinzi de o membră anterioară și să o strângi între degete.
  • La mersul la pas. Recompensa se poate da doar atunci când câinele merge corect, uitându-se către stăpân. Oferirea recompensei când câinele se uită în altă direcție ar putea stimula comportamentul nedorit.

Orice deplasare în direcția greșită trebuie pedepsită cu corecții mecanice scurte, dar ferme, în sens opus, utilizând zgarda de dresaj ștrangulantă din lant oval.

Singura șansă este să ridici și să așezi câinele în poziția corectă cu mâna

  • Când câinele încearcă să fugă la vederea unui partener de joacă. Lucrul cu coarda lungă este indispensabil în acest caz. Îl poți lăsa să fugă și să calci pe coardă când este suficient de departe. Socul mecanic suferit îl va face să înțeleagă că depășirea unei anumite distanțe este nedorită.
  • Corectarea pozițiilor necorespunzătoare – „așezat” sau „culcat”. Singura șansă este să ridici și să așezi câinele în poziția corectă cu mâna.
  • Pentru aportul forțat. Comanda necesară pentru examenele de lucru poate fi promovată eficient cu corecția mecanică, aplicată prin intermediul unei zgărzi cu tepi. Se lucrează pe masă, acționând mecanic asupra zgărzii, pentru a determina câinele să deschidă gura și să ia butucul de aport.
  • La disciplina atacului. Se poate lucra cu două lese, corectând câinii care țin manșonul greu.

Aceste metode de corectare sunt detaliate în casete video specializate, produse în țări cu tradiție cinologică. Prin urmare, atunci când situația o impune, nu trebuie să ezităm să corectăm câinele, conform eva.ro.