Sari la conținut
Home » Dresaj canin: desensibilizarea și contracondiționarea. Inversarea reacțiilor negative

Dresaj canin: desensibilizarea și contracondiționarea. Inversarea reacțiilor negative

Desensibilizarea și contracondiționarea sunt două metode de dresaj care vă pot ajuta câinele să depășească reactivitatea și sentimentele negative față de anumite persoane, animale sau alți factori declanșatori. Dacă animalul de companie manifestă frică sau anxietate, este important să dezvoltați un plan care să fie consecvent și bazat pe metode dovedite pentru a reeduca procesele de gândire și reacțiile câinelui dumneavoastră.

Dresaj: desensibilizarea. Ce reprezintă?

Una dintre cele mai frecvent recomandate modalități de a vă ajuta câinele să își depășească temerile este utilizarea unei tehnici de dresaj numită desensibilizare. Desensibilizarea este un proces de modificare a comportamentului care expune câinele dumneavoastră la temerile sale într-un mod foarte lent, la un nivel scăzut, care crește în timp, pentru a-l învăța să nu reacționeze negativ.

Desensibilizarea îl ajută pe câine să învețe că lucrul de care se teme nu are niciun motiv să fie temut. Dacă patrupedul a fost cândva sensibil la un obiect, un zgomot sau o persoană, antrenamentul de desensibilizare va face ca acel stimul să pară neimportant sau la fel ca orice alt lucru de care câinele nu se teme. Dresajul de desensibilizare este adesea folosit împreună cu dresajul de contracondiționare.

Ce este contracondiționarea?

Contracondiționarea este o tehnică de dresaj care este adesea folosită alături de dresajul de desensibilizare. Dacă prietenul dumneavoastră canin reacționează într-un mod negativ la un stimul, contracondiționarea poate inversa reacția câinelui dumneavoastră de la ceva nedorit la ceva dorit sau de la o reacție negativă la una pozitivă.

De exemplu, imaginați-vă că, de fiecare dată când câinele dumneavoastră vede o persoană trecând pe lângă casă, se năpustește asupra ferestrei, mârâie, latră și zgârie pervazul. Aceste sentimente negative și comportamente nedorite trebuie să fie transformate în sentimente pozitive și comportamente dorite.

Antrenamentul de contracondiționare poate face ca această inversare să aibă loc, ajutându-vă câinele să asocieze persoana care trece pe lângă el cu o experiență pozitivă sau fericită. Tratamentele, atenția, laudele verbale, jucăriile speciale și alte forme de întărire pozitivă sunt folosite ca recompense în acest tip de modificare a comportamentului.

Cum să folosiți desensibilizarea și contracondiționarea pentru a schimba comportamentul câinelui dumneavoastră
În funcție de comportamentul specific, de situație și de animalul de companie, poate dura mai mult timp pentru unii câini să deprindă ceea ce au fost condiționați, dar dacă sunteți consecvent și răbdător, puteți face schimbări pozitive.

Determinați factorii declanșatori ai comportamentului

Este un sunet, un miros, o persoană sau un obiect? Acest lucru poate necesita unele abilități de observare din partea ta, dar odată ce ai determinat ce este, poți începe dresajul prin prezentarea câinelui tău la declanșatorul lor într-un mod care nu îi va provoca frică, agresivitate, teamă etc.

Este esențial să înțelegem semnele subtile de frică și anxietate la câini pentru a putea identifica adevăratul factor declanșator. Uneori, câinele va prezenta semne subtile care apoi se intensifică și par a fi o reacție la ceva care, de fapt, nu este declanșatorul.

De exemplu, dacă un câine este nervos din cauza poștașului, dar apoi pare să latre și să devină agresiv față de un coleg de casă sau o persoană din casă. Trebuie să identificăm primele simptome de frică și anxietate și să ne reeducăm la acel declanșator.

Practicați întărirea pozitivă în jurul declanșatorului

Dacă un obiect este declanșatorul gândurilor și comportamentului negativ al câinelui dumneavoastră, la început veți dori să plasați acel obiect departe de câine. Asigurați-vă că poate vedea obiectul, dar că nu reacționează negativ la el.

De fiecare dată când câinele își observă declanșatorul și nu reacționează într-un mod negativ, recompensați. Această recompensă poate fi jucăria preferată a câinelui dumneavoastră, laude verbale și mângâieri sau o recompensă extra-specială.

Păstrați obiectul în acest loc pentru o perioadă de timp, de obicei câteva zile, sau expuneți-l câinelui dumneavoastră în fiecare zi timp de câteva ore dacă nu puteți să-l plasați într-un loc semipermanent. De-a lungul timpului, apropiați încet și încet obiectul de câinele dumneavoastră, recompensându-l în mod constant atunci când vede obiectul fără să reacționeze într-un mod nedorit.

Începeți cu pași mici

Dacă începe să reacționeze negativ pe măsură ce apropiați obiectul, îl puteți muta puțin înapoi pentru a încetini procesul.Nu vă certați câinele dacă reacționează într-o manieră nedorită, ci, în schimb, recompensați-l atunci când nu reacționează, astfel încât să înceapă să asocieze declanșatorul cu un rezultat pozitiv.

În timp, câinele poate începe chiar să ignore obiectul. În cele din urmă, obiectul va fi aproape de câinele dumneavoastră, dar acesta va fi realizat că nu are de ce să se teamă sau va fi desensibilizat. Câinele va asocia, de asemenea, obiectul cu ceva pozitiv, cum ar fi tratațiile, jucăriile, laudele și mângâierile, datorită antrenamentului de contracondiționare care a fost făcut concomitent.

Combinația dintre aceste două tehnici de dresaj poate fi utilizată în mod similar pentru mirosuri, sunete și chiar oameni care provoacă o reacție nedorită a câinelui dumneavoastră. Începeți cu un miros slab sau un sunet liniștit și ajungeți la un miros mai puternic sau la un sunet mai puternic dacă aceste lucruri sunt declanșatoarele.

Fiți răbdători

Dacă declanșatorul este o persoană, începeți cu o persoană aflată la distanță și, în timp, apropiați-o, la fel cum ați face cu un obiect. În ciuda tipului de declanșator, este important să vă amintiți că aceste sesiuni de dresaj se desfășoară în funcție de calendarul câinelui dumneavoastră, nu de al dumneavoastră. Discutați planurile de dresaj cu medicul veterinar.

Este posibil ca acesta să aibă unele recomandări de suplimente care pot ajuta la scăderea anxietății și la îmbunătățirea progresului de învățare. Dacă un animal de companie este nervos în legătură cu ceva, ajutorul pentru a diminua aceste sentimente ar trebui să accelereze procesul de dresaj și să îmbunătățească rezultatele.

Dacă încercați să grăbiți lucrurile, desensibilizarea și contracondiționarea nu vor funcționa. Nu doriți să vă suprastimulați, să vă speriați sau să vă forțați câinele să facă ceva, deoarece acest lucru ar putea înrăutăți lucrurile. În schimb, vreți ca patrupedul să devină încet confortabil și să asocieze declanșatorul cu ceva pozitiv. Acest lucru se poate face doar dacă aveți răbdare și observați reacțiile câinelui dumneavoastră, potrivit thesprucepets.com.