Sari la conținut
Home » Domesticirea câinilor, peste 15.000 de ani în preajma oamenilor

Domesticirea câinilor, peste 15.000 de ani în preajma oamenilor

domesticirea cainilor pe glob

Cronologia domesticirii câinilor ne arată, din mai multe cercetări recente, că domesticirea câinilor a avut loc undeva acum 10.000-15.000 ani. Aceleași cercetări au arătat că oamenii au fost însotiti de câini când au traversat Podul de Pământ Bering, acum aproximativ 13.000 ani, atunci când primii oameni au trecut din Asia în America Continentală.Încă de la domesticirea lor, câinii ne-au acompaniat și servit în multe moduri. Primele dovezi ale coabitarii dintre oameni și câini datează din anii 7.000 î.Hr. Câinii pot fi întâlniți în literatura și arta antica, câinii fiind considerați și zeități, câteva culturi vechi chiar s-au rugat lor.

Egiptenii considerau câinii mesageri ai zeilor

În arta egipteană, ce datează din anii 4.500 î.Hr., s-au găsit imagini în care câini seamănă foarte mult cu rasele actuale de câini de vânătoare. Egipteni respectau câinii și îi considera mesageri ai zeilor. Unii zei erau chiar înfățișați ca fiind în parte câini, cum ar fi zeul cu chip de șacal, Anubis, și zeul Seth, care avea corpul unui câine. Egiptenii foloseau câinii ca însoțitori sau parteneri de vânătoare, dar de asemenea foloseau Mastiffi în lupte.Nu toți câinii din Egiptul antic erau însă domestici. Ca în majoritatea locurilor din lume, existau și câini sălbatici, sau proscriși, care primeau un tratament cu totul diferit față de câinii domestici. 

În antichitate se cunoștea secretul conservării raseii

În arta din Grecia și Roma antică, reprezentări ale domesticirii câinilor, datează de prin anii 300 î.Hr. Câinii au fost menționați în scrierile lui Aristotel cât și ale lui Homer, iar portrete ale lor au existat pe monede romane și grecești. Câinii reprezentau o parte integrantă a societăților grecești și romană. Ei erau folositi atât pentru vanâtoare, cât și pentru pază.Totodată, grecii și romanii foloseau câinii la război, punând zgărzi cu țepi pe câini de tip Mastiff și trimitându-i la luptă.Câinii de companie erau crescuți și înmulțiți de către romani pentru a conserva anumite aspecte, cam în aceeași măsură ca crescătorii de câini din zilele noastre. Domesticirea câinilor era considerată ca o formă de demonstrare astatutului social, mulți nobili creșteau atât câini de companie, cât și câini de vânătoare.

Asia și câinii de mânecă

Câinii erau animale de companie valoroase și luptători feroce și în Asia – încă din anii 1.000 î.Hr. In China, câini mici erau iubiți de către nobilime, denumiți câini de mânecă, acești câini erau atât de mici încât încăpeau în mânecile unei persoane din nobilime.Tot în Asia, își au originile Câinii Foo sau Lei, călugării budiști au început să crească rase de câini de talie mică, care imită aspectul leilor, care spuneau că sunt loiali lui Budda.În China, Japonia, Coreea și Tibet, Câinele Fo a fost integrat în cultură și credincioșii au început să crească mici câini petru a semăna a lei. Printre acești câini s-au aflat Pechinezii, Lhasa apso, Terrierul tibetan și Shih Tzu. 

Europa, câinii prețuiți pentru vânătoare

Europa medievală, cainii au fost folosiți la vânătoare și erau foarte prețuiți de către nobilimea vremii. Unii dintre acești nobili având chiar câteva sute de câini. Oamenii de rând nu aveau voie să dețină câini care puteau lua urma sau care puteau alerga vânatul – câinii oamenilor de rând trebuiau să fie sub o anumiă mărime sau să meargă într-un anumit fel, astfel încât ei și proprietarii lor să nu poată fura vânatul de pe pamanturile nobilimii. Se pare că în acest lucru stau originile raselor de Terrieri, câini astfel selecționați pentru a fi destul de mici încat să poată fi crescuți de către oamenii de rând în mod legal, dar care să fie totuși capabili să vâneze animale mici.În timpul Renașterii câinii au devenit simboluri la curțile regale europene. Europenii creșteau în continuare câini pentru a fi folosiți la vânătoare, dar împerecheau și câini mici pentru companie și câini fioroși pentru lupte cu urși, tauri sau alți câini.Câinii au acompaniat oamenii peste Podul de Pămâni BeringSe crede ca și băștinașii americani țineau câini, încă de când primii oameni au trecut Podul de Pământ de peste Bering. In funcție de trib, câinii erau folosiți fie ca însoțitori, câini de vânătoare fie pentru cearnea lor. Existau de asemenea și câini vagabonzi care traiau la marginea satelor. 

Africa a dat rasa Rhodesian Ridgeback

Câinii au trăit și pe lângă oamenii din triburile din Africa, atât ca animale fără stăpân, căt și ca vânători. Câinele Rhodesian Ridgeback a apărut din împerecherea câinilor ținuți de poporul Koisan din Africa de Sud. De asemnea, în Africa de Nord și Estul Mijlociu, trăiau câinii semisălbatici sau câini care erau salbatici în unele zone, dar care în alte zone erau folositi la vânătoare sau la paza cirezilor.