Sari la conținut
Home » Descoperire unică despre câini. Aceștia pot „să vorbească” mai multe limbi stăine

Descoperire unică despre câini. Aceștia pot „să vorbească” mai multe limbi stăine

Caine in parc pe iarba alaturi de o femeie

Câinii pot „să vorbească” mai multe limbi stăine, potrivit unei noi cercetări efectuate prin scanarea creierului patrupezilor. Aceștia sunt capabili să distingă între diferite limbi stăine.„Creierul câinilor, asemănător creierului uman, poate distinge între vorbire și nonvorbire”, a declarat Dr. Laura Cuaya, primul autor al noului studiu, despre descoperirile echipei sale.

Câinii sunt „bilingvi” și pot distinge între diferite limbi, potrivit unor noi cercetări

Câinii pot „să vorbească” mai multe limbi stăine, potrivit celui mai recent studiu, deși se credea că această abilitate este unică la oameni, dar ea a fost identificată și la prietenii noștri patrupezi, cu ajutorul acestui studiu.

„Cu câțiva ani în urmă, m-am mutat din Mexic în Ungaria. Câinele meu, Kun-kun, a venit cu mine. Înainte, vorbisem cu el doar în spaniolă.

Așa că mă întrebam dacă Kun-kun a observat că oamenii din Budapesta vorbesc o altă limbă, maghiara”, a declarat pentru SWNS Dr. Laura Cuaya, primul autor al studiului, despre ceea ce a inspirat cercetarea canină.

Pentru studiu, Kun-kun și alți 17 câini au fost antrenați să stea nemișcați într-un scaner cerebral.

Câinii au fost testați cu pasaje din Micul Prinț în variantele spaniolă și maghiară

„Le-am pus extrase de discurs din Micul Prinț în spaniolă și maghiară. Toți câinii auziseră doar una dintre cele două limbi de la stăpânii lor. În acest fel, am putut compara o limbă foarte familiară cu una complet necunoscută”, a explicat Dr. Cuaya.

„De asemenea, am pus la dispoziția câinilor versiuni bruiate ale acestor extrase, care sună complet nefiresc, pentru a testa dacă aceștia detectează diferența dintre vorbire și nonvorbire”, a adăugat ea.

Cu cât câinele este mai în vârstă, cu atât crește capacitatea de a deosebi limbile

În timpul scanărilor câinilor, cercetătorii au urmărit neuronii specifici limbajului care se găsesc într-o zonă a creierului numită cortex auditiv secundar. Studiul a constatat că, cu cât câinele era mai în vârstă, cu atât creierul său distingea mai bine între limba familiară și cea necunoscută.

„Fiecare limbă este caracterizată de o varietate de particularități auditive. Descoperirile noastre sugerează că în timpul vieții lor cu oamenii, câinii preiau particularitățile auditive ale limbajului la care sunt expuși”, a declarat coautorul studiului, Dr. Raul Hernandez-Perez.

Studiul a fost publicat în revista NeuroImage, potrivit people.com. „Acest studiu a arătat pentru prima dată că un creier non-uman poate distinge între două limbi”, a mai afirmat coautorul studiului, Perez.