Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor a fost proclamata in mod solemn la Paris pe 15 octombrie 1978, la sediul UNESCO.Preambul acesteia este realizat pornind de la considerentele urmatoare:- Viata este unica, toate fiintele avand origine comuna, diferentiindu-se in decursul evolutiei speciilor,-  orice fiinta vie are drepturi naturale, orice animal dotat cu sistem nervos are drepturile sale specifice,-  dispreturirea sau simpla nerecunoastere a acestor drepturi naturale provoaca grave prejudicii Naturii si conduc omul la crime impotriva animalelor,- coexistenta speciilor in lume implica recunoasterea de catre specia umana a dreptului la existenta a celorlalte specii,- respectul omului fata de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor!Astfel, se proclama urmatoarele:Articolul 1Toate animalele au in mod egal dreptul la existenta in cadrul echilibrului ecologic. Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor si indivizilor!Articolul 2Orice forma de viata animala are dreptul la respect!Articolul 3

 1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime!
 2. Daca este necesara sacrificarea unui animal ea trebuie sa fie instantanee si nedureroasa!
 3. Animalul mort trebuie tratat cu decenta!

Articolul 4

 1. Animalul salbatic are dreptul de a trai si de a se reproduce liber in mediul sau natural!
 2. Privarea prelungita de libertate, vanatoarea si pescuitul spotiv, precum si orice folosire a animalului salbatic in alte scopuri dacat cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental!

Articolul 5

 1. Orice animal dependent de om are dreptul la ingrijire!
 2. In nici un caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat in mod nejustificat!
 3. Toate formele de crestere si utilizare a animalului trebuie sa respecte fiziologia si comportamentul proprii speciei respective!
 4. Expozitiile, spectocolele, filmele care folosesc animale trebuie sa le respecte demnitatea si sa nu comporte violenta!

Articolul 6

 1. Experimentele pe aninale care implica suferinta fizica sau psihica violeaza drepturile acestora!
 2. Metodele alternative trebuie dezvoltate si implementate sistematic!

Articolul 7Sacrificarea oricarui animal care nu este absolut necesara, precum si orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crima!Articolul 8

 1. Orice act care pune in pericol supravietuirea unei specii salbatice precum si orice decizie care duce la un asemena act constituie o crima impotriva speciei!
 2. Masacrarea animalelor salbatice, poluarea si distrugerea biotopurilor sunt considerate crime!

Articolul 9

 1. Statutul legal specific al animalelor precum si drepturile lor trebuie sa fie recunoscute prin lege!
 2. Protectia si salvarea animalelor trebuie reprezentate la nivelul organizatiilor guvernamentale!

Articolul 10Educatia si instruirea publica inca din copilarie trebuie sa conduca omul la observarea, intelegerea si respectarea animalelor!