Sari la conținut
Home » De este obeză pisica mea?

De este obeză pisica mea?

Pisica mea poate să mănânce sfeclă?

De este obeză pisica mea? Cu siguranță, te-ai gândit adesea la cât de dolofană pare pisica ta și poate ai spus chiar că „abia dacă mai mănâncă ceva”. Este important să înțelegi că greutatea unui animal de companie poate fi influențată de mai mulți factori, și de aceea, ar trebui să iei în considerare mai mulți aspecte.

Un studiu efectuat în 2011 a dezvăluit că peste 50% dintre pisicile de casă sunt supraponderale. Dar ce duce la această obezitate și sedentarism în cazul felinelor?

De este obeză pisica mea?

Pe scurt, orice animal  va câștiga în greutate atunci când consumă mai multe calorii decât arde pentru a obține energie. Găsirea hranei nu este niciodată o certitudine. Astfel  că animalele depun un efort considerabil zilnic pentru a se hrăni.

Adesea, efortul depus pentru a obține hrană este mult mai mare decât valoarea nutrițională a prăzii în sine, ceea ce duce la menținerea unei greutăți sănătoase. Acum, gândește-te la pisica ta și la nivelul de efort depus recent pentru a se hrăni.

Dacă observi că pisica ta a câștigat în greutate în mod semnificativ, este important să o duci la veterinar pentru analize biologice. Veterinarul va efectua o cântărire, va lua probe de sânge și de urină, și va evalua starea generală a pisicii. Aceste investigații vor ajuta la determinarea dacă există dezechilibre hormonale, disfuncții metabolice sau alte cauze ale creșterii în greutate.

Evită hrănirea pisicii la discreție

Pentru a ajuta pisica să revină la o greutate sănătoasă, poți să iei în considerare următoarele:

  1. Schimbarea regimului alimentar: Alege hrana pentru pisici care este bogată în proteine și grăsimi, dar săracă în carbohidrați. Este important să consulți medicul veterinar pentru a obține recomandări specifice pentru dieta pisicii tale.
  2. Porționează mâncarea: Evită hrănirea pisicii la discreție. Împarte porțiile zilnice în mai multe mese, astfel încât să consume cantități mai mici de mâncare la fiecare masă.
  3. Crește activitatea: Încurajează mișcarea pisicii tale prin jocuri interactive și exerciții fizice. Poți folosi jucării și obiecte care să o stimuleze să se miște mai mult.
  4. Monitorizează greutatea: Ține o evidență a greutății pisicii tale pentru a evalua progresul noii diete și a ajusta cantitățile de mâncare, dacă este necesar.
  5. Calitatea alimentației: Pune accentul pe calitatea hranei, nu pe cantitate. Optează pentru alimente de bună calitate din comerț sau pregătește mâncare proaspătă pentru ea, inclusiv carne de vită, pui sau iepure.

În concluzie, îngrijirea adecvată și un regim alimentar corect pot ajuta pisica ta să revină la o greutate sănătoasă. Consultă întotdeauna medicul veterinar pentru sfaturi și recomandări personalizate, deoarece fiecare pisică este unică și poate necesita o abordare diferită, conform clickpentrufemei.ro.