Sari la conținut
Home » De ce sunt pisicile greu de dresat? O întrebare cu cinci posibilități

De ce sunt pisicile greu de dresat? O întrebare cu cinci posibilități

demența la pisici; sursă foto: Cauta.vet

Pisicile sunt animale afectuoase și jucăușe, dar sunt, de asemenea, independente și tind să facă lucrurile în funcție de propriile condiții. Acesta este motivul pentru care mulți oameni susțin că pisicile sunt greu de dresat.

Cu toate acestea, unii proprietari infirmă acest lucru, spunând că se pot obține rezultatele dorite, în funcție de personalitatea pisicii și de metodele de dresaj adecvate.

pisicuță cu ochi albaștri; sursă foto: Mirella Cosimati/paw tracks.com
pisicuță cu ochi albaștri; sursă foto: Mirella Cosimati/paw tracks.com

De ce sunt pisicile greu de dresat?

1. Pisica nu recunoaște ierarhiile

Pisicile nu recunosc ierarhiile și nu vă consideră stăpânul lor, așa că au tendința de a nu răspunde. Tratează oamenii ca pe niște pisici mari și neîndemânatice, în timp ce pisicile care formează o legătură profundă cu stăpânii lor îi văd pe aceștia ca pe propriile lor mame.

Câinii sunt mai ușor de dresat pentru că își recunosc stăpânii. Ei învață că vor fi răsplătiți dacă respectă ordinele oamenilor și pedepsiți dacă nu o fac.

2. Pisicile sunt animale solitare

Pisicile sunt animale solitare, în ciuda faptului că se bucură de afecțiunea umană. Le place compania stăpânilor lor, dar dacă nu vor să facă ceva, nu vor face acel lucru.

În unele zile vor să stea în poala ta, iar în alte zile s-ar putea să se așeze pe pervazul lor și să te evite. Acest lucru îi face mai greu de dresat decât câinii, de exemplu, care tânjesc constant după atenția umană.

3. Sunt greu de înțeles dacă nu ești familiarizat cu limbajul lor corporal

Pisicile se comportă diferit în comparație cu patrupezii. În timp ceaceștia sunt expresivi și au tendința de a lătra sau sări atunci când vor ceva, pisicile fac invers. Ele se comportă rece și vor sta jos, se vor uita fix sau își vor mișca coada.

Acest lucru face ca pisicile să fie destul de greu de dresat, deoarece nu puteți ști ce spun sau ce încearcă să vă transmită. Învățați să cunoașteți limbajul corporal al pisicii dumneavoastră și fiți atent la acțiunile sale, iar dresajul dumneavoastră ar putea avea mai multe șanse de succes.

4. Tind să aibă o durată de atenție mai scurtă

Pisicile au o durată de atenție mai scurtă decât câinii, chiar dacă sunt recompensate cu dulciuri. Câinii sunt atenți mai mult timp, în timp ce pisicile se vor plictisi ușor de dresaj.

Dresajul pisicilor poate fi descurajant din cauza naturii lor poznașe. Ele au tendința de a se plictisi ușor, mai ales dacă nu există suficientă stimulare, cum ar fi jucării provocatoare cu care să se joace. Lipsa de interacțiune socială poate provoca, de asemenea, plictiseală în rândul pisicilor.

5. Pisicile reacționează diferit la pedepse

Pisicile sunt animale independente, ceea ce înseamnă că nu caută aprobarea așa cum ar putea face un câine. Prin urmare, ele nu răspund bine la pedeapsă, care, pentru ele, este o amenințare mai degrabă decât o consecință a unui comportament rău. Acest lucru face dificilă dresarea lor, deoarece le este greu să asocieze pedeapsa cu acțiunile lor nedorite.

Pedeapsa nu va funcționa. dacă o folosiți în scopul dresajului, nu faceți decât să vă pierdeți timpul. Țipătul, lovirea și alte mijloace de pedeapsă vor speria sau răni pisicile și vor insufla frica în pisica dumneavoastră, iar dresajul va fi și mai dificil.

Pentru a vă ajuta să accelerați tehnicile de dresaj, încercați să vă mituiți pisica cu niște recompense delicioase, rezervate special pentru sesiunile de dresaj.

Nu vă forțați pisica să continue o sesiune de dresaj dacă este clar că nu vrea. Dacă este distrasă de mișcări sau umbre, lăsați-o să plece.  Continuarea dresajului nu va face decât ca pisica dumneavoastră să opună rezistentă, potrivit animalpath.org.

Redirecționați comportamentul

Dacă doriți ca pisica să oprească un anumit comportament, cum ar fi să vă muște mâinile sau să zgârie mobila, încercați să redirecționați comportamentul. Dați-i o jucărie care să o distragă de la a vă mușca mâna și oferiți-i un punct de zgâriere unde să-și satisfacă nevoile instinctive.

Atunci când dresați pisica, urmăriți întotdeauna să faceți din acest lucru o experiență distractivă. Lucrați în ritmul pisicii și fiți consecvent cu sesiunile. Pisicile pot fi greu de dresat, dar nu este imposibil.

Pisicile sunt animale afectuoase, dar independente. Au tendința de a face lucrurile în termenii lor și, deși dau dovadă de devotament față de stăpânii lor, vă vor anunța când vor să fie mângâiate și când nu.

Deși sunt inteligente și curioase, pot fi greu de dresat din cauza independenței lor. Pentru a vă putea dresa pisica cu succes, va trebui să vă familiarizați cu limbajul trupului ei pentru a vă ajuta să o înțelegeți mai bine și să vă prezentați la sesiunile de dresaj cu multă răbdare.