Sari la conținut
Home » De ce sunt pisicile atât de drăguțe? Știința are răspunsul

De ce sunt pisicile atât de drăguțe? Știința are răspunsul

Pisică în sălbăticie; sursă foto: The Sprucepets,com

De ce sunt pisicile atât de drăguțe. Orice stăpân de pisici vă va spune că felina lor este cea mai drăguță. De exemplu, pisica mea Margot are cea mai moale și pufoasă blană. Și cei mai drăguți și mai rotunzi ochi verzi. Și scoate cele mai adorabile zgomote pentru a primi atenție. Clar este cea mai drăguță!

Dar există un motiv pentru care acele caracteristici speciale ne fac să fim fascinați de pisici. Știința explică de ce sunt atât de drăguțe. Și de ce ne dorim alături aceste creaturi care uneori mai și zgârie, aleargă ca nebunele și miaună de ne asurzesc.

De ce sunt pisicile atât de drăguțe: Definirea drăgălășeniei

pisicuță cu ochi albaștri; sursă foto: Mirella Cosimati/paw tracks.com
O pisicuță cu ochii albaștri care privește în zare

Pisica are toate atributele fizice pentru a fi considerată drăguță:

Ochi mari, orientați înainte.

Urechi rotunjite.

Forma corpului moale, rotunjită.

Un cap mare în comparație cu restul corpului.

Copiii umani sunt sursa originală a acestor caracteristici. Oamenii de știință susțin că a arăta moale, vulnerabil și iubitor este o adaptare evolutivă care asigură supraviețuirea. Cu alte cuvinte, bebelușii sunt drăguți pentru ca adulții să aibă grijă de ei!

Dar nu doar bebelușii umani declanșează instinctele noastre de îngrijire. Pisoii, cățelusii, mieii și alți pui de animale ne fac să ne simțim la fel. La fel și mamiferele adulte care își păstrează „schema maternă”.

Desigur, nu toate pisicile adulte au capete mari sau ochi rotunzi. Dar majoritatea au forme ale corpului moi, rotunjite. Au blana care este plăcută la atingere. Scot mieunături ascuțite, asemănătoare bebelușului, și torc mângâietor.

Pisicile sunt pline de caracteristici drăguțe care îi fac pe oameni să vrea să aibă grijă de ele.

Cum îți afectează creierul drăgălășenia pisicii tale

Atunci când creierul uman recunoaște trăsăturile „drăgălașei” se întâmplă două lucruri. Partea creierului responsabilă cu luarea deciziilor intră în acțiune și vă spune să protejați creatura drăguță. Totodată, partea a creierului numită „centrul plăcerii” se activează și eliberează dopamină, hormonul de bine.

Cu alte cuvinte, când vezi pisica ta făcând ceva extra-drăguț, creierul tău îți spune simultan să o protejezi și te recompensează pentru că faci asta.

Asta ar putea explica de ce îmi iubesc atât de mult pisica, chiar și atunci când se urcă pe frigider. De asemenea, explică de ce pisoii, în special, declanșează răspunsul nostru imediat, susțin cei de la rover.com.

Imaginează-ți doar un pisoi cu ochii mari, cu burta rotundă, moale și care mergge poticnindu-se. Este un animal mic, adorabil și neajutorat! Nu vrei doar să-l îmbrățișezi și să-l păstrezi în siguranță?