Sari la conținut
Home » De ce șchioapătă câinele meu? Care sunt cauzele și cum trebuie procedat

De ce șchioapătă câinele meu? Care sunt cauzele și cum trebuie procedat

Ai fost vreodată bonă pentru animale?

De ce șchioapătă câinele meu? La fel ca noi, câinii șchioapătă din diverse motive. Spre deosebire de noi, câinii nu pot însă spune ce s-a întâmplat sau unde îi doare. De aceea, recursul la veterinar este inevitabil.

Înainte însă de a suna să faci o programare, iată care sunt cauzele comune care pot provoca șchioapătatul la câini și când este o urgență veterinară.

De ce șchioapătă: Debut treptat vs. început brusc

Există două tipuri de șchiopătat la câini: cele cu debut treptat și cele cu debut brusc.

Șchiopătatul brusc apare de obicei după o leziune sau un traumatism. Medicul veterinar poate să restrângă posibilele cauze ale problemei câinelui tău și poate determina dacă este o urgență.

În general, șchioapăturile cu debut treptat la câini sunt cauzate de o afecțiune subiacentă, cronică sau degenerativă. Cum ar fi de exemplu osteoartrita sau displazia. În schimb, șchioapătatul brusc este cauzate de obicei de o leziune sau un traumatism.

Doar pentru că câinele tău șchioapătă treptat nu înseamnă că ar trebui să amâni programarea. Unele cauze, cum ar fi displazia de șold, pot fi tratate mai eficient dacă sunt depistate mai devreme decât mai târziu.

Când să suni veterinarul dacă câinele tău șchioapătă

De ce șchioapătă: Câine cu copil
De ce șchioapătă: Câine cu un copil care îi citește o poveste

În general, este mai bine să joci în siguranță și să suni medicul veterinar dacă șchioapătatul câinelui durează mai mult de câteva minute.

Dar, așa cum se întâmplă și cu oamenii, câinii par să aibă o îndemânare de a se răni în afara orelor normale de birou. Deci, cum știi când șchiopătatul câinelui tău poate aștepta până a doua zi dimineață și când ar trebui să alergi la veterinarul de urgență?

Șchiopătatul cu debut treptat sau cel cu debut brusc care nu pare să îl deranjeze prea mult pe câine poate aștepta de obicei câteva ore. Iar în unele cazuri, pot chiar să se rezolve singure în perioada de așteptare. În alte cazuri, totuși, câinele tău nu poate aștepta.

Oasele rupte sau articulațiile dislocate necesită îngrijire imediată. Iar leziunile nervoase pot fi un semn al unei afecțiuni neurologice sau a unei leziuni spinale mai grave.

Trebuie să duci câinele la medicul veterinar sau la camera de urgență veterinară imediat dacă câinele tău prezintă unul dintre următoarele semne de urgență:

  • Membre careatârnă sau sunt dislocate
  • Umflare
  • Membru fierbinte
  • Fractură evidentă sau unghi neobișnuit

Cauze comune ale șchiopătatului la câini

Șchiopătatul la câini este o problemă veterinară frecventă. Există o gamă mare de posibile cauze, de la afecțiuni cronice la traumatisme. Aceste cauze pot fi împărțite în câteva categorii:

De ce șchioapătă: Leziuni ale labei

Obiectele străine, precum cioburi de sticlă, cuie, bețe, spini, materie vegetală sau orice altceva care nu ar trebui să se afle în labele câinelui tău, dor. Ele fac plimbarea inconfortabilă și pot duce la infecții.

Înțepăturile sau mușcăturile de insecte și animale pot provoca, de asemenea, sensibilitate și șchioapătare. La fel ca și lacerările, unghiile rupte, arsurile, înghețurile și vânătăile.

Un semn că câinele tău poate avea ceva înfipt în labele sale este că își va linge laba neîncetat.

Boli ale articulațiilor

Unele afecțiuni cauzează uzura graduală a articulațiilor și a sistemului musculoscheletic. Osteoartrita, displazia de șold, displazia de cot, luxația patelară, boala ligamentelor, boala discului intervertebral etc. pot cauza șchiopătat la oricare dintre membrele afectate.

Infecțiile precum boala Lyme pot provoca, de asemenea, dureri articulare și șchioapătare. Ceea ce este încă un motiv pentru care este important să îți ții câinele sub un tratament eficient împotriva căpușelor.

Dacă câinele tău este diagnosticat cu artrită sau suferă de displazie, medicul veterinar va recomanda cel mai probabil un supliment pentru articulații cu glucozamină și condroitină. Suplimentele pentru articulații sunt adesea folosite ca intervenție timpurie și pe parcursul progresiei osteoartritei, deoarece sunt sigure pentru utilizare pe termen lung în majoritatea pacienților.

De ce șchioapătă: Boli osoase

Unele boli afectează oasele picioarelor câinelui tău și pot cauza șchiopătatul. Câinii mai tineri, în special puii de rase mari, pot dezvolta afecțiuni precum osteodistrofia hipertrofică și panosteita, care fac mersul dureros

Anumite tipuri de cancer, cum ar fi osteosarcomul, afectează, de asemenea, oasele și necesită un diagnostic prompt pentru cea mai bună prognoză, potrivit akc.org.