Sari la conținut
Home » De ce rasele de câini arată atât de diferit, dar cele de pisici nu

De ce rasele de câini arată atât de diferit, dar cele de pisici nu

De ce rasele de pisici cu pedigree nu prezintă extremele de mărime și formă corporală pe care le prezintă rasele de câini? Pentru că ele au fost crescute timp de zeci de ani pentru a produce feline cu distincții fizice minore.

Printre acestea se numără fețe mai rotunde, boturi mai scurte sau blănuri într-o varietate de culori, texturi și lungimi.

De ce rasele de câini sunt atât de diferite

De ce rasele: Câine și pisică
De ce rasele: Câine și pisică care mănâncă împreună

Dar diferențele dintre rasele de pisici pălesc în comparație cu diferențele fizice uluitoare dintre câinii de rasă. Corgi și teckelii au picioare scurte și butucănoase, cu corpuri alungite și corpolente. Ogarii și whippets sunt înalți, slabi și cu picioare lungi. Mastiffii sunt vânători cu părul scurt care pot cântări peste 45 de kile și au pieptul și maxilarele masive. Între timp, shih-tzu au părul lung și fluid și pot fi purtați într-o geantă de mână.

De ce pisicile de rasă nu prezintă aceleași extreme în ceea ce privește mărimea și forma corpului ca rasele de câini?

De ce rasele: 42 de rase

În pprezent există 42 de rase de pisici recunoscute în SUA, potrivit Asociației Fanilor Pisicilor (CFA). În ceea ce privește câinii, American Kennel Club (AKC) recunoaște 190 de rase, deși Organizația Mondială Canină, recunoaște 340 de rase de câini.

În cazul speciilor domestice, rasele reprezintă neamuri care au fost atent monitorizate și manipulate de-a lungul timpului. Scopul este de a produce în mod constant animale cu anumite trăsături, a declarat Leslie Lyons. Lyons este profesor la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea din Missouri.

Noi mutanți

Variațiile neașteptate ale aspectului unui animal care a fost crescut – dimensiuni neobișnuite, lipsa cozii, părul creț sau marcaje deosebite, de exemplu – sunt rezultatul unor mutații genetice, care apar în mod natural „tot timpul” și sunt apoi perpetuate de-a lungul generațiilor de către oamenii care găsesc noua trăsătură atrăgătoare, potrivit lui Lyons.

„Chiar dacă planul corporal de bază spune un lucru, apar mutații, iar oamenii le selectează pe cele pe care le preferă”, a explicat ea.Cea mai mare parte a selecției care a produs rasele de pisici recunoscute astăzi a avut loc în ultimii 75 de ani.

Rasele de câini, pe de altă parte, au prins contur de câteva sute de ani. Așa susține Elaine Ostrander, cercetător șef în cadrul Cancer Genetics and Comparative Genomics Branch of the National Human Genome Research Institute, din cadrul National Institutes of Health.

Însoțitori și colaboratori

Atât pisicile, cât și câinii au trăit alături de oameni cu mult înainte de apariția unor rase distincte. Dovezile fosilizate din vestul Rusiei sugerează că domesticirea câinilor datează de cel puțin 19.000 de ani. Pisicile au fost domesticite mai recent – în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, potrivit livescience.

Dar, pe măsură ce parteneriatul om-câine s-a dezvoltat, oamenii și-au dat seama rapid că câinii puteau îndeplini sarcini foarte specializate. Prin reproducere selectivă, oamenii au început să modeleze câini care puteau ajuta oamenii să supraviețuiască.

Etichete: