Lumea animalelor

De ce miroase peștele atât de urât?

De ce miroase peștele? Peștii sunt renumiți pentru mirosul lor puternic – și uneori neplăcut. Dar ce cauzează acest miros distinct de pește și există o modalitate de a-l evita în timpul gătitului? De ce miroase peștele, de fapt?

Mirosul de pește este rezultatul reacțiilor microbiene și chimice care au loc pe măsură ce proteinele și grăsimile din pește sunt expuse la căldură și oxigen.

De ce miroase peștele, de fapt?

Un pește unicorn care privește interesat

Peștele proaspăt ar trebui să aibă un miros ușor, asemănător cu mirosul sărat al oceanului. Ar trebui „să miroasă ca un fel de alge marine”, a declarat Eric Decker. El este profesor în cadrul Departamentului de Știință Alimentară de la Universitatea din Massachusetts Amherst.

Mirosurile puternice, de pește sunt primele semne de deteriorare. Dezvoltarea bacteriilor este, de obicei, primul vinovat. Pot trece mai multe zile de la momentul în care peștele este prins și până când ajunge la supermarket. În acest timp, bacteriile care se dezvoltă în pește încep să consume un compusnumit N-oxid de trimetilamină (TMAO). TMAO se găsește în mod natural în mulți pești, în special în speciile de apă rece.

„Este un fel de antigel pentru peștii care trăiesc în apă rece”, a declarat Decker.

Aceste bacterii transformă TMAO în trimetilamină (TMA), molecula responsabilă pentru mirosul caracteristic de pește, asemănător amoniacului. Speciile de apă rece, cum ar fi codul, pot dezvolta acest miros mai repede decât altele, a spus Decker.

Cadaverina

Mirosul de pește poate proveni, de asemenea, de la enzimele care se descompun odată ce peștele este prins. Bacteriile din carnea de pește transformă lizina, un aminoacid, în cadaverină, o moleculă asociată cu animalele în descompunere.

Pentru a încetini creșterea bacteriilor – și, prin urmare, mirosul de pește – concentrați-vă pe doi factori. „Timpul este numărul unu; temperatura este numărul doi”, a declarat Carl Batt, profesor de știință alimentară la Universitatea Cornell, potrivit livescience.

În timp ce congelarea încetinește creșterea bacteriilor, nu oprește oxidarea lipidelor. Această reacție va avea loc atâta timp cât oxigenul este prezent. Pentru a asigura cel mai proaspăt pește, căutați pește ambalat în vid și congelat. Adică, unde atât temperatura, cât și oxigenul sunt scăzute. Peștele congelat și ambalat sub vid poate fi cea mai bună opțiune.

Recent Posts

Pisica ta urinează pe hainele din casă. Cauzele și remediile

De ce pisica ta urinează pe hainele din casă. Mirosul urinei de pisică este foarte…

23 de minute ago

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini. Unele rase de câini pot fi foarte…

o oră ago

Ți-ai pierdut pisica, uite ce trebuie să faci

Ți-ai pierdut pisica, uite ce trebuie să faci! Acestea sunt câteva sfaturi adunate de la…

4 ore ago

Devotamentul câinilor. Un câine nu vrea să-și lase stăpânul la spital fără să fie și el alături de acesta

Devotamentul câinilor. Un câine nu vrea să-și lase stăpânul la spital fără să fie și…

7 ore ago

Cât de des pot fi spălate pisicile

Cât de des pot fi spălate pisicile în condițiile în care se știe că pisicilor nu…

7 ore ago

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

4 săptămâni ago

Parteneri