Sari la conținut
Home » De ce mănâncă câinii iarbă?

De ce mănâncă câinii iarbă?

Hai să facem sport cu patrupezii!

De ce mănâncă câinii iarbă? Cei mai mulți proprietari de câini și-au văzut probabil prietenul canin păscând la un moment dat. Există câteva teorii pentru a explica acest comportament aparent ciudat. Totuși, de ce mănâncă câinii iarbă?

Cea mai frecventă explicație pentru consumul de iarbă este aceea că ajută câinii să își curețe organismul. La fel ca și oamenii, câinii pot suferi de probleme gastrointestinale. Ceea ce include greață, balonare și boli cauzate de microbi patogeni.

De ce mănâncă câinii iarbă? Pentru că îi folosește

De ce mănâncă câinii iarbă: Un cățel jucăuș
De ce mănâncă câinii iarbă: Un cățel jucăuș care aleargă după o minge

Dacă un câine se confruntă cu una dintre aceste probleme, este posibil să îl vedeți dorind frenetic să iasă afară. Odată ieșit, se va înfrupta din orice iarbă disponibilă, luând mușcături mari și adesea înghițind plantele întregi.

Iarba provoacă iritații gastrice care duc la vărsături, ceea ce ajută câinele să se simtă mai bine după aceea.

Într-un studiu din 2008, cercetătorii au descoperit că, deși consumul de iarbă nu duce adesea la vărsături, câinii care păreau bolnavi înainte de a mânca iarbă aveau mai multe șanse să vomite decât cei care păreau să se comporte normal înainte.

Așa vor ei

O altă teorie susține că câinii mănâncă iarbă pur și simplu pentru că așa vor. În astfel de cazuri, un câine poate părea că vânează un anumit tip de planta. El nu vrea să ingereze orice iarbă pe care o găsește. După ce identifică iarba corectă, acesta va ronțăi calm ”prada”.

În acest scenariu, câinele poate chiar să caute iarba pentru a obține nutrienți suplimentari. Nutrienți pe care nu îi are în dieta sa normală, cum ar fi fibrele, mineralele sau enzimele digestive. Un studiu din 2007, a raportat că trecerea la o dietă bogată în fibre a făcut ca un pudel să nu mai mănânce regulat iarbă, potrivit livescience.

Se știe că lupii și alte canide sălbatice mănâncă în mod regulat materie vegetală. Asta sugerează că comportamentul câinilor de a mânca iarbă este înnăscut și perfect normal. Într-adevăr, un alt studiu a constatat că este probabil ca puii să mănânce iarbă, dacă mamele lor au făcut-o în timp ce i-au alăptat.