Sari la conținut
Home » De ce îți salivează câinele? Iată când trebuie să fii îngrijorat

De ce îți salivează câinele? Iată când trebuie să fii îngrijorat

câine cu limba scoasă afara sursă foto: animaledecompanie.ro

De ce îți salivează câinele? Deși St. Bernards, Mastiff și alte câteva rase mari sunt cunoscute pentru tendința lor de a saliva, poate fi un adevărat șoc dacă cățelul tău, de obicei fără salivă, începe brusc să saliveze.

Am analizat mai multe cauze ale salivării excesive și bruște. Cel mai probabil, salivarea nu este nimic îngrijorător. Însă, nu strică niciodată să aruncați o privire mai atentă – mai ales dacă cățelul dumneavoastră se comportă ciudat.

Iată tot ce trebuie să știți despre salivarea canină.

De ce îți salivează câinele?

Caine cu pete de lacrimi maro la ochi.. Sursa foto: dogtime.com
Caine cu pete de lacrimi maro la ochi care stă întins în pat

Deși salivarea are multe cauze inofensive, pe care le vom aborda mai târziu în acest articol, este posibil să doriți să vă supravegheați mai atent animalul de companie dacă observați o salivare bruscă – mai ales dacă este o cantitate mare.

Greața și durerile de stomac sunt cauze comune ale salivării bruște la câini, deși acestea vor fi temporare. Dacă te gândești bine, mulți oameni se confruntă cu același lucru!

De asemenea, este posibil să observați vărsături sau letargie dacă animalul dvs. de companie a ingerat ceva ce nu ar trebui. Nu ezitați să contactați medicul veterinar dacă sunteți îngrijorat de starea animăluțului.

Într-o notă mai urgentă, câinii pot, de asemenea, să saliveze dacă un obiect străin se depune oriunde în gură sau în gât. Aceasta poate deveni o situație periculoasă dacă obiectul le blochează căile respiratorii.

Așadar nu trebuie să pierdeți timpul și să vă duceți puiul de blană la cel mai apropiat cabinet veterinar dacă acesta ar putea fi cazul.

Salivarea excesivă și bruscă poate apărea, de asemenea, atunci când un câine este supraîncălzit. Ashely Gallagher, DVM, explică faptul că, deși salivarea poate acționa ca o modalitate de a se răcori, la fel ca și gâfâitul, câinii nu recurg de obicei la această tehnică decât dacă au probleme în a-și regla temperatura doar prin gâfâit.

O ultimă cauză a salivării bruște este o infecție a căilor respiratorii superioare. O boală a nasului, a gâtului sau a sinusurilor este mai probabilă în cazul cățeilor care au stat în grupuri. Acestea sunt cele precum adăposturile sau canisele.

Însă,  orice câine poate lua una, potrivit lui Amy Flowers, DVM. Din fericire, medicul veterinar vă va putea îndruma către cel mai bun tratament. În cele mai multe cazuri, este o soluție rapidă, potrivit pawtracks.

Este salivarea un simptom al stresului la câini?

Un cățel stresat își poate arăta emoțiile în diferite moduri, inclusiv prin salivare. Echipa de medici veterinari de la VCA Hospitals enumeră atât salivarea, cât și lingerea excesivă ca fiind simptome ale anxietății la câini.

S-ar putea chiar să observați un căscat de stres, care pare „mai prelungit și mai intens decât un căscat obișnuit”.

Dacă câinele tău se simte copleșit, probabil că vei observa cel puțin unul dintre celelalte semne de stress la canini.