Sari la conținut
Home » De ce își ling pisicile stăpânii? Este un mod de afecțiune?

De ce își ling pisicile stăpânii? Este un mod de afecțiune?

De ce își ling pisicile stăpânii?

De ce își ling pisicile stăpânii? Pisicile își dedică aproximativ 8% din timpul lor de veghe pentru îngrijirea personală (și petrec aproximativ 50% din timp dormind), astfel că linsul este un comportament normal pentru aceste animale.

Cei care au fost vreodată lins de o pisică pot confirma că limba lor este mai aspră decât un burete moale, având mai degrabă consistența unei hârtii abrazive.

De ce își ling pisicile stăpânii?

Acest lucru se datorează prezenței a sute de papile pe limbă, care ajută la îndepărtarea murdăriei, a blănii căzute și la răspândirea salivei pentru a menține pisica răcoroasă.

Oamenii de știință nu au identificat pe deplin motivul pentru care pisicile își ling stăpânii, dar există câteva teorii posibile:

Expresia afecțiunii: Linsul pisicii poate fi o manifestare a afecțiunii și a legăturii cu stăpânul ei. Pisicile își ling pisoii pentru a-i îngriji, iar acest comportament poate consolida relația cu oamenii.

Căutarea atenției: Unele pisici pot învăța rapid că linsul atrage atenția oamenilor. Aceasta se datorează faptului că stăpânii pot răsplăti linsul cu mângâieri sau alte forme de interacțiune, astfel încât pisica caută adesea atenție prin acest comportament. Unele pisici preferă chiar atenția negativă, cum ar fi mustrarea sau alungarea, în locul lipsei de atenție.

Identificarea stăpânului ca parte a grupului: Pisicile comunică prin marcarea obiectelor și altor animale cu propriul miros. Linsul poate fi o modalitate prin care pisica vă identifică ca parte a grupului sau familiei.

Pisoii frământă în timp ce sug lapte de la mama lor

Comportament specific de pui: Pisoii frământă în timp ce sug lapte de la mama lor pentru a stimula eliberarea laptelui.

O pisică care a fost înțărcată prea devreme poate începe să vă lingă ca o formă de comfort care amintește de alăptare. În acest caz, pisica ar putea să frământe și să toarcă în timp ce vă ling.

Gustul plăcut: Pisica poate să vă lingă pentru a explora mirosuri interesante de pe piele sau din păr, cum ar fi produsele cosmetice sau loțiuni.

Transpirația umană conține zahăr și săruri pe care pisicile le găsesc atrăgătoare.

Stres și anxietate: Linsul poate fi un comportament pe care pisica îl manifestă pentru a reduce stresul. Deși stresul este mai frecvent asociat cu auto-îngrijire excesivă, linsul poate fi și o modalitate de a face față anxietății.

Este important să identificați factorii declanșatori ai acestui comportament, cum ar fi prezența vizitatorilor sau zgomotele puternice.

Stresul netratat poate evolua într-un comportament compulsiv

Stresul netratat poate evolua într-un comportament compulsiv. Iar în acest caz, linsul poate deveni central în viața pisicii.

Probleme medicale: Pisica vă poate linge sau obiectele din mediul înconjurător din cauza unor probleme medicale, cum ar fi greața, durerea sau disconfortul. Dacă linsul este excesiv sau a început recent, este important să consultați un medic veterinar pentru o evaluare medicală.

Este în regulă să vă lăsați pisica să vă lingă. Dar există riscuri potențiale, mai ales dacă pisica are bacterii în gură. Ceea ce poate duce la infecții locale sau sistemice dacă este linsă pe o rană deschisă.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai vulnerabile. Riscul de a contracta o boală de la o pisică este redus. Pentru siguranță, evitați să o lăsați să vă lingă fața sau tăieturile de pe piele. Verificați dacă unguentele medicale pe care le aplicați pe piele pot fi periculoase pentru pisică dacă sunt linsă, conform e-vet.ro.