Sari la conținut
Home » De ce își îngroapă câinii oasele sau obiectele preferate. Unul din motive are legătură cu tine

De ce își îngroapă câinii oasele sau obiectele preferate. Unul din motive are legătură cu tine

sursă foto: Country Life

Fie că este vorba de un os, de un pantof  sau de jucăria preferată a copilului dumneavoastră, iubiții noștri tovarăși canini se trezesc adesea săpând până la genunchi într-o groapă, în timp ce ascund încă o comoară minunată.

Uneori, aleg chiar pernele canapelei sau noua ta pătură de plapumă ca fiind un loc minunat pentru a ascunde bunătățile furate. Indiferent de locație, se pare că, de multe ori, câinii consideră că este necesar să pună la adăpost obiectele preferate de orice potențial hoț. Inclusiv de tine. Dar de ce?

sursă foto: thesprucepets.com
cocker și osul lui; sursă foto: hesprucepets.com

Îngroparea oaselor este pur și simplu ceva ce multor câini le place să facă

Ei bine, motivele pentru care câinii pot decide că este cel mai înțelept să ascundă acea jucărie de mestecat nou-nouță (probabil prea scumpă) sunt puțin mai complicate decât ați putea crede. Câinii au adesea motive întemeiate pentru a face lucrurile pe care le fac, iar acest lucru include și încercarea de a îngropa tot felul de lucruri. „Săpăm adânc” în trei motive comune din spatele acestui comportament interesant.

Îngroparea oaselor și a altor lucruri este pur și simplu ceva ce multor câini le place să facă, și se întâmplă să fie un comportament împărtășit de verii lor canini și de strămoșii lor lupi. Dar majoritatea câinilor moderni nu au nevoie să își îngroape mâncarea așa cum o făceau strămoșii lor, așa că de ce o fac? Ne uităm la cele trei motive cele mai probabile pentru care câinele tău ar putea încerca să bricoleze un cimitir în casa sau în curtea ta.

„Părerea generală este că îngroparea obiectelor prețioase este o extensie a comportamentului natural de caching observat la alte canide, cum ar fi lupii, coioții și vulpea roșie”, spune Leslie Sinn, proprietar al Behavior Solutions din Hamilton, Va. Caching-ul este stocarea hranei disponibile cu scopul de a o consuma mai târziu. Este un comportament comun la multe specii de păsări și mamifere.

sursă foto: This Old House
2 câini care sapă; sursă foto: This Old House

Comportamentul este moștenit de la alte mamifere

Gândul este că se aseamănă cu strămoșii lor și ascund lucruri (în primul rând mâncare) pentru a le consuma mai târziu sau pentru a le recupera”, spune Sinn, care este, de asemenea, membru al Consiliului consultativ al Daily Paws.

Câinele dumneavoastră ar putea descoperi că îi oferiți o mulțime de lucruri gustoase de consumat și nu trebuie să își facă griji pentru următoarea masă. S-ar putea chiar să îi supraalimentați. Așa că, în loc să mănânce totul dintr-o dată, vor păstra o parte din ea pentru o gustare mai târziu.

sursă foto: Mental Floss
Dalmațian care sapă;sursă foto: Mental Floss

A ascunde mâncarea și a o acoperi cu pământ este o modalitate bună de a păstra mâncarea proaspătă și, în același timp, de a păstra mirosul ascuns de alte animale care ar putea dori să ia parte la ea. Acest lucru îl face pe canin să fie dornic să ascundă obiectele preferate, cum ar fi mâncarea sau dulciurile, jucăriile de mestecat și oasele – și apoi să le consume departe de ochii celorlalte animale de companie (gândiți-vă la bomboanele de Crăciun și la fratele mai mare).

Plictiseală

În cazuri grave, un câine poate simți nevoia de a ascunde sau de a păzi toate tipurile de obiecte pe care le consideră cu adevărat valoroase, iar acest lucru poate duce la paza resurselor, o problemă mai serioasă care necesită atenția unui consultant certificat în comportament canin sau a unui behaviorist veterinar.

Nu este surprinzător faptul că un câine al cărui mediu este lipsit de stimulare mentală și fizică va găsi ceva de făcut. Adesea, acel lucru ia forma unui comportament care este dezirabil (pentru noi, oamenii), cum ar fi săpatul curții din spate sau crearea unei gropi frumoase și pline de noroi în grădina cu flori. În cele din urmă, aceste găuri pot servi drept compartimente de depozitare suplimentare doar pentru câinele tău, unde își poate păstra jucăriile preferate sau acel os nou-nouț plin de măduvă pe care i l-ai dăruit.

sursă foto: petplace
Husky pe plajă; sursă foto: petplace.com

Pentru a împiedica curtea (sau sufrageria) să devină un loc de excavare, oferiți întotdeauna câinelui dumneavoastră oportunități zilnice de îmbogățire care să îi implice atât mintea, cât și corpul. Scoateți-l la plimbare și lăsați-l să adulmece, jucați-vă și faceți câteva trucuri distractive de dresaj folosind întărirea pozitivă. Programează-ți timp ziua pentru a exersa abilitățile de bază, astfel încât câinele tău să aibă acces la oportunități de întărire stimulatoare în fiecare.zi.