Sari la conținut
Home » De ce își ascunde pisica ghearele?

De ce își ascunde pisica ghearele?

Pisicii tale îi place să meargă cu mașina?

De ce își ascunde pisica ghearele? Ghearele pisicilor sunt adesea denumite „retractabile”, cu toate că termenul „protractabile” descrie mai precis mecanismul lor. Acest aspect se datorează faptului că ghearele pisicilor sunt, în mod natural, retrase sau ascunse.

Un ligament elastic leagă gheara de ultimul os al degetului de la picior. Atunci când pisica este speriată sau agitată, mușchii săi trag înapoi tendoanele, expunând astfel gheara.

De ce își ascunde pisica ghearele?

Pentru a-și menține ghearele ascuțite, pisica folosește zgârierea, o reacție naturală incontrolabilă. Furnizarea unui stâlp de zgâriat solid acoperit cu iarbă pentru pisici  îi oferă un loc dedicat pentru zgâriat și distrugere.

Reducând astfel riscul de a-și folosi ghearele în alte locuri, cum ar fi canapeaua. Dacă ghearele pisicii nu ar putea fi retractate, s-ar transforma practic într-un fel de arici cu velcro pentru pisici.

Cei care au văzut o pisică prinzându-și ghearele în draperii înțeleg cât de puternice pot fi aceste gheare.

Unul dintre motivele principale pentru care ghearele pisicii sunt atât de ascuțite este legat de activitatea de vânătoare. Pisicile, fiind carnivore, își obțin majoritatea substanțelor nutritive din prinderea și consumul altor animale.

Ghearele sunt esențiale pentru a prinde și a menține prada, precum și pentru tracțiune în timpul alergării. De notat că gheparzii sunt singurele pisici care nu își pot retrage ghearele, utilizându-le pentru a urmări și prinde prada.

Ghearele pisicii reprezintă prima linie de apărare

Pisica este un expert în cățărare. Ghearele sale sunt adaptate pentru a se agăța de scoarța copacilor și a escalada rapid într-un copac înalt. Capacitatea de a urca într-un copac este o tactică excelentă de evadare din fața potențialilor prădători.

Deși ghearele care se încovoaie înapoi sunt eficiente în cățărare, pot face coborârea dificilă pentru pisică. Aceasta trebuie să meargă cu fundul înainte pentru a reveni la sol. Ceea ce poate dura ceva timp când coboară de pe vârful unui copac.

Auto-apărare:
Ghearele pisicii reprezintă prima linie de apărare. Atunci când este speriată sau urmărită de un potențial prădător, pisica își va folosi ghearele pentru a se apăra.

Eliminarea ghearelor pisicii prin declawing nu este doar dureroasă și stresantă pentru ea, dar poate pune viața ei în pericol dacă ajunge să scape afară.

Fără o modalitate eficientă de protecție sau capacitatea de a urca în siguranță, ea devine vulnerabilă în fața prădătorilor mai mari. Mai mult, lipsa ghearelor îi afectează abilitatea de vânătoare și poate duce la subnutriție.

Este recomandabil să începeți să îi tăiați ghearele când este tânără, pentru a se obișnui cu procedura. Un medic veterinar vă poate demonstra cum să faceți acest lucru în siguranță, protejând astfel atât dumneavoastră, cât și pisica, conform freepets.ro.