Sari la conținut
Home » De ce este obligatoriu să îți vaccinezi câinele?

De ce este obligatoriu să îți vaccinezi câinele?

De ce este obligatoriu să îți vaccinezi câinele?

De ce este obligatoriu să îți vaccinezi câinele? Imediat după adopția unui câine, prima vizită la medicul veterinar este esențială pentru un start sănătos. Consultul clinic, vaccinarea obligatorie, deparazitarea și sterilizarea sunt pași critici în îngrijirea câinelui.

În cazul achiziționării cățelușului de la prieteni sau apropiați, prima vizită la medic ar trebui să aibă loc cât mai curând.

De ce este obligatoriu să îți vaccinezi câinele?

1. Primul Vaccin la Vârsta de 6 Săptămâni

Vaccinarea în primul an de viață este crucială pentru sănătatea cățelului și a familiei adoptive. Vaccinul împotriva turbării, de exemplu, este obligatoriu și contribuie la prevenirea transmiterii acestei boli către oameni.

Primul vaccin este administrat la vârsta de 6 săptămâni, urmat de un rapel la 14-21 de zile și încheiat cu o serie de vaccinuri cu rapel până la 3 luni. Anual, se efectuează vaccinarea cu vaccin heptavalent și antirabic.

Medicul veterinar Gabriel Orghici de la Clinicile Veterinare Universitare Timișoara explică: „La vârsta de 6 săptămâni, cățelului i se administrează primul vaccin, cu repetare la 14-21 de zile. Schema de vaccinare se încheie după 3 luni. În primul an, se fac diverse vaccinări cu rapel, iar schema se finalizează cu un vaccin heptavalent, care protejează împotriva a șapte boli, inclusiv antirabicul.”

2. Vaccinarea și Sterilizarea – Obligații Legale

Legislația românească reglementează vaccinarea și sterilizarea animalelor de companie. ANSVSA furnizează informații complete despre aceste obligații.

Vaccinarea câinelui nu este doar o cerință legală

Câinii comunitari sunt vaccinați și sterilizați la adăposturi.

Proprietarii de câini sunt obligați prin lege să îi vaccineze și sterilizeze. Refuzul vaccinării constituie o contravenție și este sancționat conform prevederilor legale.

3. Concluzie: Protecție și Sănătate

Vaccinarea câinelui nu este doar o cerință legală, ci și un act esențial pentru protejarea sa împotriva bolilor periculoase. Un câine vaccinat și sterilizat la timp are șanse mai mari de o viață lungă și sănătoasă, contribuind la dezvoltarea sa armonioasă și la siguranța familiei adoptive.

Fiind conform legislației și având la bază o îngrijire responsabilă, câinele devine nu doar un companion fidel, ci și o prezență sănătoasă în comunitate, conform agroland.ro.

Etichete: