Sari la conținut
Home » Campanie de vaccinare gratuită la Buzău. Beneficii pentru animăluțe tale!

Campanie de vaccinare gratuită la Buzău. Beneficii pentru animăluțe tale!

Cum îmi dau seama dacă câinele meu a făcut febră?

Campanie de vaccinare gratuită la Buzău. Colegiul Medicilor Veterinari Buzău anunță că în perioada octombrie – decembrie 2023 se va desfășura o campanie gratuită de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor cu stăpân, care sunt microcipate.

Proprietarii având posibilitatea, contra unei sume de bani, să își poată înregistra animalele de companie în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS).

Campanie de vaccinare gratuită la Buzău

Potrivit datelor Colegiului, la nivelul județului sunt înregistrați în jur de 68.000 de câini și 7.000 de pisici, însă doar o parte dintre animale figurează în RECS. În cadrul campaniei desfășurate de medicii veterinari, proprietarii vor avea posibilitatea de a-și vaccina gratuit animalele, sumele de bani fiind decontate de Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Colegiul Medicilor Veterinari Județean Buzău informează proprietarii de câini și pisici din exploatațiile nonprofesionale că în perioada octombrie – decembrie 2023 se vor efectua, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, vaccinării antirabice la câini și pisici doar pe animale microcipate. Conform deciziei Curții Constituționale din 31 ianuarie 2023 privind Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței nr.155/2001.

Vaccinarea antirabică este obligatorie la toate carnasierele domestice identificate prin microcipare. Animalele se vaccinează începând cu vârsta de 3 luni. Imunitatea de protecție se formează după 14 zile de la imunizare. Contravaloarea vaccinului contra rabiei se suportă din bugetul ANSVSA.

Costurile manoperei de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân din exploatațiile nonprofesionale se asigură din bugetul ANSVSA. Proprietarii câinilor au obligația să achite contravaloarea costurilor legate de identificare și înregistrare în RECS.

Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare

Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora. În județul Buzău, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți realizează microciparea câinilor cu stăpân pornind de la 30 lei.

Acest tarif include deplasare în exploatația nonprofesională, contenție animal, implantarea microcipului, introducerea datelor de identificare în RECS. Plata RECS, completarea carnetului de sănătate, preț microcip și carnet de sănătate”, anunță Colegiul Medicilor Veterinari Buzău.

„Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă întâlnită la mamifere, dar mai ales la câini. Este cauzată de virusul rabic care se regăsește în saliva animalului infectat și se poate transmite la om. Rabia se manifestă prin tulburări nervoase, agresivitate, paralizie și decesul animalului.

Sperăm că proprietarii de câini să înțeleagă importanța vaccinării antirabice și necesitatea microcipării. Această identificare prin microcipare va reduce considerabil numărul abandonurilor de câini”, au mai transmis medicii veterinari buzoieni, conform opiniabuzau.ro.